20. 10. 2020.
Slavi punoljetstvo svoje kobile

Slavi punoljetstvo svoje kobile

Slavi punoljetstvo svoje kobile

Proslava punoljetstva sina ili ćerke kod nas je za kratko vrijeme postala važan tradicionalni događaj na kome se okuplja porodica, prijatelji, kumovi komšije, obično pod šatorom…

Međutim, Ilija Marković iz sela Zelinja kod Zvornika obilježio je „punoljetstvo“ svom ljubimcu, kobili Mili. Za ovaj događaj je naručio i tortu, odnio je u firmu „Alusil”, koja je dio FG „Birač”, i svoje oduševljenje podijelio sa kolegama.

 Ovaj 52-ogodišnjak ističe da je na ideju došao jer živi sam, a kobila Mila ga vjerno služi toliko godina.

– Milu sam kupio kada je imala dvije godine, a sada je već napunila 18. Kao vjernom ljubimcu, koji je radio sve poslove, odlučio sam da joj obilježim rođendan, odnosno činjenicu da je napunila 18 godina – kaže Ilija.

Ističe da su mu životinje vjerni prijatelji.

– Živim sam, nisam oženjen i životinje su mi vjerni prijatelji. Ranije sam imao i više stoke, ali sam nešto prodao, a dio više ne gajim. Ostala je kobila Mila, koja me vjerno služi – navodi Ilija.

Dodaje da su kolege u preduzeću bile oduševljene njegovom idejom.

– Kod ćerke jednog kolege sam naručio da napravi tortu sa likom konja kako bih obilježio Milinih 18 godina. Kolege su bile zadovoljne, čestitale mi i probale tortu. Na kraju su svi bili zadovoljni – kaže Ilija.

On ima i drugih ljubimaca, ali je Mila na prvom mjestu.

– Ranije sam imao i velike bikove i drugu stoku, ali sam sve to prodao – priča Ilija.

Ovaj skromni čovjek ima veliko imanje od 45 dunuma obradivog zemljišta i voćnjakom sa oko 160 stabala šljiva, jabuka i drugog voća. Posjeduje i oko dva hektara šume. Navikao je da radi kod kuće, a i u fabrici, gdje je punih 28 godina bravar.

– Treba normalno raditi i živjeti – Ilijina je životna filozofija.

Priznaje da je teško biti dobar domaćin. Za sebe kaže da je prosječan; radi onoliko koliko je potrebno da se preživi.

– Moraš raditi i boriti se. Ima zadovoljstva kad vidiš plodove svog rada – priča Ilija, koji živi u mjesnoj zajednici Zelinje, u blizini Zvorničkog jezera, poznatog po svom lijepom krajoliku. Svojevremeno je austrougarski car, očaran ovim predjelima, svrstao Zelinje i Amajlije u Semberiji u mjesta s najboljim geografskim položajem u BiH.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender