23. 10. 2020.
EU izdvojila 40 miliona evra Srbiji za izbjeglice

EU izdvojila 40 miliona evra Srbiji za izbjeglice

Upitnik EU stiže do sredine novembra

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić informisao je danas u Briselu novoimenovanog zamjenika generalnog sekretara za političke poslove u Službi za spoljne poslove EU /EEAC/ Jana Kristofa Beliarda da BiH očekuje dobijanje Upitnika Evropske komisije za članstvo u EU do sredine novembra, naglasivši da je jedan od glavnih ciljeva sticanje kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Brkić upoznao Beliarda o aktivnostima u vezi sa potpisivanjem Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, funkcionisanju mehanizma koordinacije i ostvarenim rezultatima u provođenju Reformske agende za period 2015-2018. godine.

On je istakao značaj regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, što potvrđuje nekoliko zaključenih i usaglašenih sporazuma sa susjednim državama – usaglašavanje sporazuma o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava sa Makedonijom i Crnom Gorom, te stupanje na snagu Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore.

On je naglasio da BiH intenzivno nastavlja raditi na ispunjavanju novih zadataka i ciljeva koji stoje na evropskom putu.

Beliard je pozdravio napredak koji je BiH ostvarila u proteklom periodu, naglasivši da je to rezultat predanosti i rada vlasti u BiH kako bi BiH što prije napredovala u procesu evropskih integracija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender