30. 10. 2020.
Ustavni sud BiH danas o izvršenju odluke o Zakonu o praznicima Srpske

Ustavni sud BiH danas o izvršenju odluke o Zakonu o praznicima Srpske

Ustavni sud BiH danas o izvršenju odluke o Zakonu o praznicima Srpske

Ustavni sud BiH trebalo bi da se danas izjasni da li je izvršena njegova ranija odluka, kojom je utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske, odnosno njegov član 3b nije u skladu sa Ustavom BiH, izjavio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.
Prema njegovim riječima, u slučaju da zaključi da odluka nije izvršena, Ustavni sud BiH donosi posebno rješenje kojim se to utvrđuje, odnosno da sporna odredba neće važiti narednog dana od dana objave te odluke u “Službenom glasniku”.
On je istakao da se to rješenje, kao i sva prethodna u sličnim slučajevima, dostavlja nadležnom tužilaštvu BiH.
“Ustavni sud BiH je kao izuzetak ostavio Narodnoj skupštini Republike Srpske rok od šest mjeseci da taj član Zakona usaglasi sa Ustavom BiH”, istakao je Mijan i dodao da je taj rok istekao u junu.
Narodna skupština Srpske nije mogla djelovati u pravcu izmjene Zakona o praznicima, sve dok se Ustavni sud BiH nije izjasnio o njenom zahtjevu za preispitivanje odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, saopšteno je iz parlamenta Srpske.
Poručuju da Vlada priprema izmjene i dopune Zakona o praznicima Republike Srpske, koje bi se mogle naći na posebnoj sjednici, ili redovnom zasjedanju parlamenta, zakazanom za 11. oktobar.
Ustavni sud BiH je u novembru prošle godine donio odluku da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da ga u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usaglasi sa Ustavom BiH.
Građani Republike Srpske izjasnili su se 25. septembra na referendumu da Dan Republike Srpske treba i dalje da ostane 9. januar.
(rtrs/srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender