30. 10. 2020.
13 trikova da vam ručak ne propadne

13 trikova da vam ručak ne propadne

13 trikova da vam ručak ne propadne

1. Ako ste presolili jelo, dodajte malo sode bikarbone koja će neutralizovati so. Na isti način možete iskoristiti prezle, jogurt, slatku pavlaku, limunov sok i peršun koji će upiti višak soli.

2. Suvišnu masnoću s tople supe odstranićete ako je procijedite kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili u supu ubacite nekoliko kockica leda. Masnoća će se uhvatiti oko leda koji morate izvaditi brzo da se ne otopi.

3. Supa se može popraviti dodavanjem slatke ili kisele pavlake ili rendanog sira.

4. Ako jelu nedostaje aroma, dodajte punu kašiku senfa, paprike ili bibera. Kašika karija popraviće ukus supe, sosa ili majoneze.

5. Rijetki temeljac, supa ili sos zgusnuće se kuvanjem u nepoklopljenoj posudi. Ako u njima nastanu grudvice, miješajte ih kratko vrijeme ili da bi bili sigurni propasirajte.

6. Ako želite da spasite zgusnut sos, uklonite posudu s vatre i uronite je u hladnu vodu ili sosu dodajte hladne vode ili pavlake, nakon što ste posudu uklonili s vatre.

7. Nejestivo-slatkasti sos možete popraviti malom količinom limunovog soka.

8. Zagorjelo jelo nemojte nikad miješati jer ćete uništiti nezagorjeli dio. Nezagorjeli dio stavite u drugu posudu i dodajte sirovi krompir ili krišku starog hljeba koji će upiti miris zagorene hrane. Nakon desetak minuta izvadite taj krompir ili hljeb i u jelo dodajte biber. Možete dodati u jelo kiselu pavlaku ili jogurt.

10. Ako želite osvježiti napola uvelu salatu, stavite je u činiju hladne vode i dodajte sok od pola limuna za svaku glavicu i ostavite da stoji oko pola sata na hladnom mjestu.

11. Napuknuta jaja moći ćete da skuvate bez bojazni da će se raspasti ako u vodu stavite veliku kašiku soli.

12. Kod pečenja mesa rerna treba da bude topla, a samo pečenje zavisi od vrste i kvaliteta mesa. Često se događa da meso nije dovoljno pečeno iako je spolja već dobilo lijepu koricu. Da biste spriječili da zagori, pokrijte ga masnim papirom i preko njega još jedan list novinskog papira. Tako vam meso neće zagorjeti, a sačuvaće i lijep izgled. Na početku pečenja pokrijte posudu za to namijenjenim poklopcem tih dimenzija ili aluminijskom folijom, nakon nekog vremena (sve zavisi od namirnice i njene mase) otkrijte poklopac ili foliju i pečenje okrećite i polivajte, pustite da se zapeče sa svih strana.

13. Ako presolite pečenje, uvijte ga u čistu salvetu namočenu vodom i preko nje pospite malo soli, zatim sve poklopite većom posudom i držite oko pola sata prije nego što ga odvijete. Brže ćete ohladiti jelo ako posudu s jelom stavite u drugu posudu s hladnom vodom u koju ste stavili kašiku soli. U nedostatku kvasca možete se poslužiti pivom. Izmiješajte malo piva s brašnom, stavite na toplo mjesto i pričekajte da tijesto naraste.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender