22. 10. 2020.
Brat i sestra planiraju da naprave dijete, ali “bez incesta”

Brat i sestra planiraju da naprave dijete, ali “bez incesta”

Da li ste spremni za dijete?

Prilikom planiranja morate obratiti pažnju na sljedećih 7 faktora:

1. PLODNOST

Uzmite u obzir svoje trenutno zdravstveno stanje, sve potencijalne zdravstvene probleme, pogotovo one koji mogu uticati na vaš reproduktivni sistem tj. plodnost. Ako vaš medicinski karton već upućuje na to da biste mogli da imate probleme sa začećem, posjetite svog ginekologa i s njim razgovarajte o trudnoći koju planirate.

2. KARIJERA

Možete li sebi u ovom trenutku priuštiti izostanak s posla i porodiljsko bolovanje? Ako ne možete, a svejedno biste željeli dijete, postoji li mogućnost da posao obavljate od kuće?

3. FINANSIJE

Jeste li finansijski spremni za sve troškove koje novi član porodice donosi sa sobom?

4. EMOCIONALNO ZDRAVLJE

Jeste li emotivno i psihički spremni za dijete? Dijete je velika odgovornost s kojom se mnogi teško nose. Ako imate sumnje i ne osjećate uzbuđenje prilikom same pomisli o roditeljstvu, preispitajte svoju spremnost.

5. MOTIVACIJA

Sanjate li već dugo o djetetu ili mislite da ga morate roditi zato što vam svi govore da je ‘krajnje vrijeme za bebu’? Je li vaša želja zaista vaša ili plod stalnih nagovora porodice ili partnera?

6. ODNOS S PARTNEROM

Jeste li zadovoljni sa svojom vezom i srećni? Mislite li da će vaš partner biti dobar roditelj ili sumnjate u njegovu predanost djetetu? Da li je vaša veza dovoljno jaka i spremna za ovu veliku doživotnu avanturu?

7. ZAJEDNIČKA ŽELJA ZA DJETETOM

Želite li oboje dijete? Slažete li se oko toga kada biste željeli da ga imate ili je to čest predmet vaših rasprava i svađa?

(Zadovoljna.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender