20. 10. 2020.

Lukač: Policija sposobna da zaštiti predsjednika

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručuje da policija Republike Srpske može da zaštiti predsjednika Milorada Dodika od bilo koga, te da radi na njegovom obezbjeđenju u skladu sa svim propisima.

“Što se tiče mogućnosti ugrožavanja predsjednika, uvijek postoje takve informacije, kao i prema svim predsjednicima država i republika, ali mi smo apsolutno sigurni da možemo da ga zaštitimo od svih vrsta ugrožavanja, sa bilo koje strane”, ističe Lukač u intervjuu Srni.

On ocjenjuje da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi predsjednik Srpske mogao završiti kao Muamer Gadafi ili Sadam Husein – “neprimjerena i da nema veze sa stvarnošću”.

“Mislim da je Bakir Izetbegović napravio `autogol` poredeći predsjednika Dodika i Gadafija, koji je završio na jedan brutalan način. Siguran sam da se to, ni u kom slučaju, ne može desiti predsjedniku Republike Srpske. Pokušaj unošenja takvog straha među srpski narod je apsolutno neprimjeren i sigurno neće proći”, navodi Lukač.

Ministar Lukač nije želio da komentariše najave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da bi predsjednik Srpske mogao da bude uhapšen ukoliko se ne odazove pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH, ističući da u zadnje vrijeme Mektić priča mnogo toga što ne bi trebalo da bude posao tog ministarstva.

“Tužilaštva i policija, mislim tu i na Sipu, imaju svoje nadležnosti. Ne bih htio da komentarišem njegove navode, jer nema potrebe da se miješam u posao drugih institucija. Nikad to nisam radio i nemam namjeru ni u buduće”, napominje Lukač.

On ocjenjuje da je saradnja MUP-a Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH “na zadovoljavajućem nivou”, te da “ne može da izdvoji biko koga posebno s kim MUP Srpske nema apsolutno nikakvu saradnju”. Lukač navodi da sve agencije u BiH moraju da sarađuju, pogotovo kada je riječ o borbi protiv terorizma, i upozorava da se u Federaciji BiH širi pokret koji je svuda u svijetu i Evropi participiran kao teroristički.

“Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo, BiH može imati mnogo većih problema sa pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili izvršioci terorističkih akata. Već postoje podaci da se više od sto ljudi vratilo sa sirijskog ratišta u BiH. Riječ je upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutovani u BiH u raznim paradžematima”, precizira Lukač za Srnu.

On naglašava da je borba protiv terorizma stalan proces u kojem MUP Srpske najviše sarađuje sa SAD, čiji su instruktori u kontinuitetu prisutni sa specijalnim jedinicama MUP-a Srpske.

“Ubuduće ćemo u taj proces mnogo više staviti naše jedinice za podršku i sigurno da možemo da se nosimo sa svim terorističkim aktivnostima i onim grupama koje bi pokušale neke terorističke akte na teritoriji Republike Srpske”, naglašava Lukač.

On napominje da je terorizam specifičan po tome da se napadi vrše iznenada i na mjestu koje je najmanje očekivano.

“Ne mogu da kažem da je bilo ko na svijetu sposoban da ih preduhitri u namjeri da nešto urade, ali moraju da budu sigurni da ćemo reagovati veoma brzo na to i uzvratiti mnogo većom snagom nego što očekuju”, poručuuje Lukač.

Ministar navodi da policija Republike Srpske radi na svom opremanju, posebno Specijalne jedinice i jedinice za podršku, koje su u ovoj godini opremljenje najsavremenijom opremom i oružjem. On podsjeća da je MUP Srpske u zadnje dvije godine pretrpio mnoge promjene u organizacionom i kadrovskom smislu, da radi na tome da sve segmente kadrovski i organizaciono ojača i da će imati ljude koji će u svakom momentu moći da odgovore svakom zadatku policijskog posla.

“Nije u pitanju samo borba protiv terorizma nego i organizovanog kriminala, trgovine drogom, oružjem i ljudima. Specijalizujemo ljude takozvane različite oblasti i u tom smislu smo i pravili i Upravu za borbu protiv terorizma i sada novu Upravu za organizovani i teški kriminalitet”, naglašava Lukač.

U kontekstu bezbjednosne situacije i predstojećih lokalnih izbora, Lukač apeluje da građani Srpske svoje pravo glasa na predstojećim izborima iskoriste na korektan način bez ugrožavanja bilo koga drugog. Čestitajući svim građanima Srpske na njihovom držanju prilikom referenduma o Danu Republike, Lukač je izrazio nadu da će tako biti i prilikom izbora.

“Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je referendum prošao bez ijednog incidenta i to je uspjeh ne samo policije nego i svih naših građana koji su imali dovoljno svijesti da se ne dogodi nijedan incident koji bi mogao narušiti stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj, a možda i u čitavoj BiH”, zaključuje Lukač.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender