30. 09. 2020.
NAJOMILJENIJI NAPITAK NA SVIJETU: Svjetski dan kafe

NAJOMILJENIJI NAPITAK NA SVIJETU: Svjetski dan kafe

NAJOMILJENIJI NAPITAK NA SVIJETU: Svjetski dan kafe

Kafa je najprodavaniji napitak na svijetu, a drugi najprodavaniji proizvod u svijetu. Više od kafe prodaje se samo nafta.

Svakog dana u svijetu se popije 2,25 milijardi šolja kafe.

Svjetski dan kafe

Način pripreme:

Prije upotrebe zrna kafe se suše, zatim prže i melju. Prženje bi trebalo da traje između 7 i 14 minuta (svijetla se prži 7, srednja 9-13, a tamna 14 minuta), na temperaturi do 240 stepeni C. Tokom prženja, tačnije između 11 i 12 minuta razvija se veliki broj aroma (preko stotinu), dolazi do gubitka vlage i promjene u boji zrna (od zelene preko braon do potpuno crne). Takođe se smanjuju šećer i kiselost, a dobija se gorčina. Usljed prženja se stvara ulje koje zrnu kafe daje sjaj. Najbolja kafa se melje neposredno prije kuvanja.

Postoji nekoliko načina kako se kafa priprema:

Espreso je kafa za koju se smatra da je nastala u Italiji, iako je prvi aparat napravljen u Francuskoj, još početkom 19. vijeka.

Filter kafa – smatra se da je prvi put napravljena 1908. Slična je espreso kafi, sa tom razlikom što se voda ne pušta pod pritiskom i slabija je od espresa.

Crna kafa (nazvana još i turska, srpska, grčka, bosanska, domaća) bitno se razlikuje u tome što ima talog (koji se kod espreso i filter kafe zadržava u filteru)

Instant kafa je u obliku kakvom je danas poznajemo (i koristimo) nastala 30-tih godina 20. vijeka. Priprema je veoma jednostavna i brza, granule se samo preliju toplom ili hladnom vodom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender