31. 10. 2020.
Septembarski radovi u bašti

Septembarski radovi u bašti

Septembarski radovi u bašti

Radovi u bašti koji treba da se obave u kasno ljeto i ranu jesen teško da se mogu nazvati nekim teškim radom.Ipak mnogo je sitnica koje je neophodno odraditi prije zime i zato zasučite rukave i pregledajte našu listu septembarskih radova u bašti.

Da biste sredili baštu u septebru treba da uradite sljedeće posliće:

Jesen je sjajno godišnje doba za sadnju, ima više kiše, a zemlja je još uvijek topla. Zsadite korijenje biljaka koje će biti spremne za proljeće.

Očistite uvelo i bolesno lišće sa cvijeća kao što su ruže i božuri. Bolesno lišće nikako ne koristitite za kompost.

Testirajte zemljište. Ako testirate zemljište u jesen moći ćete ga bolje pripremiti za proljeće i po potrebi dodati potrebne hranjive supstance.

Razdvojite biljke koje cvjetaju na proljeće kao što su irisi i jagorčevina i sve ostale biljke čije cvjetove očekujete tek na proljeće.

Pored liste poslove koje obavezno treba da odraadite tu je i lista onoga što nikako ne bi trebalo da radite u bašti tokom jeseni. Pa, krenimo redom.

Nemojte rezati ostatke i stabljike biljaka poput suncokreta i ostalih čijim sjemenkama se ptičice hrane tokom hladne zime.

Nemojte uklanjati panjeve i mrtvi sloj zemlje već ih ostavite da se na njima skupe insekti koji rade u našu korist kao što su paukovi, bubamare i pčele da tu prezime.

U jesen nikako nemojte saditi magnolije, brezu, jelu, ginko ili ukrasne kruške.

Ostatke biljaka nikako nemojte bacati u smeće, zavežite ih u posebne vreće i ostavite da se razgrade tokom zime, a kasnije ih iskoritsite kao pokrivač za biljke.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender