22. 10. 2020.
Uragan ”Metju” prijeti da uništi Jamajku

Uragan ”Metju” prijeti da uništi Jamajku

Uragan ”Metju” prijeti da uništi Jamajku

Najsnažniji uragan u Atlantiku u poslednjih devet godina ide ka Jamajci. Brzina vetra je 260 kilometara na čas, što je dovoljno da se unište kuće, piše BBC.

Kako navode, meteorolozii su uragan Metju svrstali u kategoriju pet, najveći nivo na Safir-Simpsonovoj skali jačine uragana.

Premijer Jamajke Endrju Holnes sazvao je hitan sastanak parlamenta zbog pripreme za uragan.

Očekuje se da će Metju udariti prvo na južnu obalu Jamajke, tu se nalazi glavni grad – Kingston, kao i jedina rafinerija nafte u zemlji.

Zvaničnici takođe upozoravaju da bi jaki vetrovi mogli da unište glavna turistička područja zemlje, među kojima je i Montego zaliv na severu.

„Vlada je uzbunjena. Nadamo se da nas uragan neće udariti, ali ako se to dogodi učinićemo sve da osiguramo da budemo na najboljem mogućem mestu“, navodi Robert Morgan, direktor komunikacija premijera Jamajke.

Policijske i vojne snage, kao i hitne službe su u pripravnosti. Skloništa se grade širom ostrva, a kako se Metju sve više približava mnogi Jamajčani masovno kupuju vodu i hranu.

Na fotografijama se mogu videti veliki redovi u prodavnicama i ljudi kako kupuju velike količine vode i namirnica.

Upozorenje na tropsku oluju izdato je i za delove Kolumbije i Haitija.

Jamajka je preživela uragan Gilbert 1988.godine, a poslednja velika oluja u tom regionu bio je uragan Sendi 2012. godine.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender