20. 10. 2020.
FBiH: Povratak Fikreta Abdića

FBiH: Povratak Fikreta Abdića

FBiH: Povratak Fikreta Abdića

Kasumović je osvojio oko 2.000 glasova više od kandidata koalicije SDA/SBB Naidina Ahmetspahića, potvrđeno je za Klix.ba iz štaba SDA nakon prebrojane većine glasova.

Fuad Kasumović, bivši visokopozicionirani član SDA, ovom pobjedom osvojio je jednu od tvrđava SDA u kojoj je prethodnih 12 godina načelnik bio Husein Smajlović.

SDA gubi u Visokom gdje je u vođstvu nezavisni kandidat Amra Babić ispred kandidata SDA Halima Zukića.

SDA gubi u Busovači i Goraždu, a prema ranijim očekivanjima SDA će osvojiti načelničke pozicije u svim oštinama KS osim Starog Grada, kao i u Banovićima, Sanskom Mostu.

Prema nezvaničnim rezultatima kandidati Socijaldemokratske partije BiH vode u borbi za načelničke pozicije u Tuzli, Maglaju, Gračanici, Gradačcu, Živinicama, Maglaju, Ključu, Bosanskoj Krupi.

Kako je za Kliks rekao kandidat ove stranke za načelnika sarajevske Opštine Centar Igor Kamočaji, na 20 biračkih mjesta u ovoj Oštini ubjedljivo vodi kandidat Stranke demokratske akcije Nedžad Ajnadžić.

Kandidat Socijaldemokratske partije BiH Јasmin Imamović izabran je za gradonačelnika Grada Tuzla, potvrdio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Ovim putem mogu da proglasim pobjedu jer je ona ubjedljiva. Na dvije trećine prebrojanih glasova ja imam veliku prednost i želim da se zahvalim građanima na povjerenju”, kazao je Imamović te dodao da je s obzirom na karakter Tuzle očekivao pobjedu.

Nezavisni kandidat ispred nekoliko stranaka i nezavisnih lista Zikrija Duraković, novi je načelnik Bužima.

Duraković je, prema trenutnim podacima, za 1.500 glasova pobijedio aktuelnog načelnika Bužima Agana Bunića (SDA), a interesantno je da je Bužim prvi put dobio načelnika koji nije iz SDA stranke.

Durakovića je u prethodnom periodu podržavao čitav blok opozicionih stranaka SDP, DF, A-SDA, SBiH, Stranka penzionera, nezavisni odbornici iz SDA, pa čak i lokalna organizacija SBB-a, što je vjerovatno presedan na ovim izborima kada je u pitanju koalicija SDA-SBB.

Aktuelni načelnik Cazina Nermin Ogrešević (A-SDA) ostaće na toj poziciji i naredne četiri godine, nakon što je u velikoj bici porazio kandidata koalicije SDA-SBB Almina Handanagića.

Iz trećeg pokušaja SDA nije uspjela osvojiti načelničku poziciju u ovom gradu.

Zajednički kandidat koalicije SDA-SBB Almin Handanagić, kojeg su podržavale i skoro sve druge opozicione stranke u Cazinu, ipak nije uspio sakupiti dovoljnu podršku kako bi porazio aktuelnog načelnika Cazina Nermina Ogreševića.

Prema neslužbenim podacima, Ogrešević ima preko 3.000 glasova ispred Handanagića i osigurao je svoj četvrti mandat.

Fikret Abdić, kandidat Laburističke stranke, na pragu je pobjede za načelnika Opštine Velika Kladuša, tvrde u ovoj stranci.

– Naš kandidat vodi u svim izbornim mestima. Јoš uvek nije zvanično, ali uskoro će biti. Zauzeti smo oko prebrojavanja glasova za opštinsko vijeće – rekal je za federalne medije Elvira Abdić Јelenković, ćerka Fikreta Abdića.

(Kliks/Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender