29. 10. 2020.
Čović: Do početka iduće godine riješiti pitanje “Sejdić-Finci”

Čović: Do početka iduće godine riješiti pitanje “Sejdić-Finci”

Čović: Do početka iduće godine riješiti pitanje “Sejdić-Finci”

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH usaglašeno da do početka iduće godine pitanje “Sejdić-Finci” mora biti riješeno.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH obavezalo se da ovaj dokument “spusti” na sve nivoe vlasti u skladu sa Ustavom BiH i da krajem iduće godine BiH ostvari kandidatski status u EU.

“Rokovi su veoma tijesni, ali mogu biti ispoštovani što se tiče institucija BiH”, rekao je Čović na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je ciklus pregovora novi, ali da je već urađeno mnogo stvari, te da će u roku koji je predviđen biti završeno sve iz master plana, kao i da bi trebalo definisati kako birati članove Predsjedništva i regulisati način odlučivanja u Domu naroda da bi odluka “Sejdić-Finci” bila ispoštovana.

Čović je napomenuo da nema kandidatskog statusa BiH u EU bez rješenja pitanja “Sejdić-Finci”.

Govoreći o budžetu institucija BiH, Čović je ocijenio da će u narednih mjesec dana BiH imati nacrt budžeta koji bi mogao biti usvojen do kraja godine.

Prema njegovim riječima, ukupna zaduženost je gotovo 13 milijardi KM, a agencije koje vrše istraživanja svrstavaju BiH u srednje zadužene zemlje.

“U naredna tri mjeseca radićemo zajedno sa Savjetom ministara, kako bismo definisali budžet i pripremili strategiju u investicionom zamahu za povlačanje sredstava na osnovu pojedinih projekata”, kaže Čović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u BiH, kada je riječ o neodržavanju izbora u Mostaru, Čović je izrazio uvjerenje da ovaj problem može biti riješen do kraja godine.

ČOVIĆ: LOKALNE IZBORE ODRŽATI ZAЈEDNO SA OPŠTIM

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da postoji vjerovatnoća da će ova stranka podnijeti inicijativu da lokalni izbori budu održani zajedno sa opštim izborima 2018. godine. “To ćemo raspraviti sa kolegama – da nemamo izborni ciklus svake dvije godine jer nas to opterećuje i smeta evroatlantskom putu BiH”, rekao je Čović u Sarajevu.

On je podsjetio da je HDZ BiH osvojila 18 načelničkih ili gradonačelničkih pozicija, što je veliki iskorak.

“Imamo i Mostar i Stolac, za koje sa pravom možemo reći da će u njima HDZ imati svoje predstavnike. Ono što me raduje jeste prisustvo u skupštinama u kojima nismo bili. Dobili smo Vareš, Usoru i Posavinu”, istakao je Čović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender