16. 01. 2022.
Drastično izmijenjeni izborni podaci u Srebrenici

Drastično izmijenjeni izborni podaci u Srebrenici

Drastično izmijenjeni izborni podaci u Srebrenici

Da li je na pomolu manipulacija izlaznim podacima u Srebrenici? Opštinska izborna komisija danas je objavila preliminarne rezultate za načelnika, koji se značajno razlikuju od sinoćnjih. Zajednički kandidat srpskih stranka Mladen Grujičić ima čak 1.003 glasa manje nego što je ova komisija sinoć objavila.

Tvrde da je do razalike došlo zbog greške biračkih odbora, koji nisu pravilno popunili obrasce. U SNSD-u i SDS-u upozoravaju da se u Srebrenici pokušavaju prekrojiti izborni rezultati. Tražiće ponovno brojanje i odgovornost članova komisije, bude li utvrđeno da su prekršili propise.

A ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ističe: “Rezultati izbora moraju se poštovati, pa i u Srebrenici”.

Opštinska izborna komisija sinoć je objavila da je na izbore u Srebrenici izašlo 6.551 ili 62,63 odsto birača – danas tvrde 5.558 birača, za oko hiljadu manje u odnosu na sinoćnje rezultate.

Sinoć je Mladen Grujičić imao je 4.351 glas, Ćamil Duraković 1.910 glasova. Danas, prema novoj matematici OIK-a, Grujičić ima 3.348 glasova ili 1.003 glasa manje nego sinoć. Duraković 1.558 glasova ili 352 glasa manje.

“Do greške je došlo zbog grešaka biračkih odbora koji nisu pravilno popunili obrasce, a sinoć su zbog hitnosti mnogi dostavili netačne podatke o izlasnosti i broju glasova, te da je, kako tvrdi, OIK ustanovio da je oko hiljadu birača manje glasalo i da nisu tačni dostavljeni podaci o broju glasova za načelničke kandidate”, rekao je Nermin Alivuković, predsjednik Opštinske izborne komisije.

Razlika u broju osvojenih glasova između Grujičića i Durakovića smanjena je za čak 651 glas na štetu Grujičića.

Srebrenički OIK od CIK-a je zatražio otvaranje vreća sa spornih glasačkih mjesta. U srpskim strankama smatraju da je u pokušaju lažiranje izbornih rezultata na štetu srpskog kandidata Mladena Grujičića.

“Pokušaj je na nekim izbornim mjestima lažiranja rezultata u Srebrenici. Mi ćemo tražiti da birački odbori koji su predali zapisnik za ta biračka mjesta da ponovo izvrše brojanje i uložićemo žalbu OIK-u, a tražićemo preko naših centrala da se žalba uloži i CIK-u”, rekao je Radomir Pavlović, predsjednik srebreničkog SNSD-a.

“Ukoliko se ti podaci razlikuju i ako je OIK brojao glasove to nije u skladu sa propisima. Tražićemo novo brojanje i pokretanje odgovornosti Opštinske izborne komisije jer je očito da je riječ o tendencioznosti i pokušaju prekrajanja izbornih rezultata što ćemo provjeriti”, istakao je Momčilo Cvjetinović, predsjednik srebreničkog SDS-a.

Grujičić nema dilemu. Smatra da nikakve manipulacije ne mogu spriječiti njegovu izbornu pobjedu. Ipak, svjestan je da izborne mašinerije ima u Srebrenici.

Јoš se čekaju glasovi sa šest biračkih mjesta. Odlučivaće i 1.180 glasova koji treba da stignu poštom i glasovi sa nepotvrđenih glasačkih listića. U odsustvu je upisano 1.700 glasača.

(rtrs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender