22. 10. 2020.
Pravoslavna kapela u Prištini pretvorena u javni toalet

Pravoslavna kapela u Prištini pretvorena u javni toalet

Pravoslavna kapela u Prištini pretvorena u javni toalet

Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela u Prištini pretvorena je u javni toalet i smetljište, a više pravoslavnih grobova zaraslo je u korov, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska.

Takvo stanje postoji i pored toga što se o groblju navodno brine opštinska komunalna služba i što groblje obezbjeđuje plaćeni čuvar, navode iz Eparhije raško-preizrenske.

“Pilikom obilaska pravoslavnog groblja u Prištini, jerej Saša Mitrović naišao je na tužnu i mučnu sliku. Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela, pretvorena je u javni toalet i smetljište, a više grobova zaraslo je u korov”, stoji u saopštenju.

Ove slike pokazuju sličnu situaciju kao u hramu Hrista Spasa u centru grada, gdje je Eparhija Raško-prizrenska nedavno odlučila da očisti svoj hram, na što je reagovala opština priština i poslala inspekciju koja je (bez ikakvog naloga) zabranila dalje čišćenje hrama.

“Budući da se uskoro približavaju Mitrovdanske zadušnice i da će brojni vjernici iz Prištine od koji većina nije u mogućnosti da slobodno živi u svom rodnom gradu i vrati se u njega, posjetiti svoje grobove Eparhija će morati da organizuje čišćenje i grobljanske kapele i groblja”, navodi se u saopštenju.

Eparhija postavlja i pitanje da li će gradonačelnik Prištine ponovo biti revnosan da pošalje ponovo inspekciju i spriječi čišćenje hrama kao što je do sada bio revnosan u nepreduzimanju bilo kakvih mjera da se hrišćanski pravoslavni objekti u gradu koriste kao javni toalet.

Episkop Teodosije je izjavio da je mučno i teško razumljivo da se u glavnom gradu Kosova i Metohije u 21. veijku hrišćanski objekti koriste kao javni toaleti.

“To je zastrašujući odraz nekulture i odsustva elementarnih civilizacijskih normi. Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti nedavno je u intervjuu KIM radiju izjavio da opština nije zadužena da provjerava da li se vjerski objekti skrnave i oštećuju, pa zato ništa nije preduzeto prilikom skrnavljenja i podmetanjanj požara u hramu Hrista Spasa. Međutim, kako je Ahmeti izjavio opština ima odgovornost da spriječi bilo kakve radove u tim objektima (uključujući čišćenje i krečenje). Ovakve zloupotrebe vjerskih sloboda predstavljaju sramotu za kosovsko društvo”, izjavio je Teodosije naglasivši da Crkvu niko ne može da spriječi da čuva dostojanstvo svojih objekata od onih koji ih uporno skrnave.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender