24. 10. 2020.
10 predmeta koje ne smijete bacati u WC šolju

10 predmeta koje ne smijete bacati u WC šolju

10 predmeta koje ne smijete bacati u WC šolju

U WC šolji bi se uvijek trebale naći samo 3 stvari – velika nužda, mala nužda i toalet papir. Iako zvuči logično, iznenadićete se što sve ljudi bacaju u toalet. Kako bi uštedjeli novac, ali i zaštitili prirodu, donosimo listu od 10 stvari koje se nikada, ali nikada ne bi smjele bacati u WC šolju.

1. Zubni konac

Konac za čišćenje zuba se ne razgrađuje u vodi i zato vam može izazvati probleme. Konac može ostati u cijevima odvoda, a velike količine konca mogu se zapetljati u klupko i vrlo brzo se pretvoriti u čep.

2. Ulje

Hrana koju jedete u WC školjci bi se trebala naći isključivo putem vaše probave. Iako je ulje tečno, na niskim temperaturama ono postaje čvršće te se taloži po cijevima, baš kao i po krvnim žilama. S vremenom otvor cijevi postaje sve uži i uži, a rezultat toga vam je sigurno jasan.

3. Flasteri

Većina flastera napravljena je od plastike, koja nije bio razgradiva te zbog toga zagađuje okoliš, ali se može zaglaviti u cijevima i izazvati začepljenje odvoda.

4. Lijekovi

Iako su topljive u vodi i neće začepiti odvod, tablete zagađuju vodu koja potom odlazi u naše rijeke i more, a u kojima se ljeti kupamo. Kanalizacijski filteri ne mogu takve hemikalije izdvojiti iz otpadnih voda i zato budite pametni i odgovorni.

5. Mokre maramice

Iako ih zovemo maramicama, one nisu od istog sastava kao one papirnate. Mokre maramice poput onih za bebe ili higijenu ruku ne mogu se razgraditi te time zagađuju okoliš, ali mogu ostati u cijevima i izazvati začepljenje odvoda.

6. Papirnati ručnici

Iako su od papira baš kao i toaletni papir, papirnati ručnici su napravljeni da traju, odnosno da se ne raspadaj tako lako. Upravo zbog toga oni su jedni od najbržih i najčešćih uzročnika zaštopavanja odvoda.

7. Higijenski ulošci i tamponi

Postoji jako dobar razlog zašto na vratima toaleta u restoranu stoji natpis – tampone i uloške bacajte u kantu za smeće. Ovi higijenski prozvodi upijaju veliku količinu tečnosti zbog čega se mogu toliko proširiti da u trenu mogu začepiti odvodnu cijev

8. Štapići za uši i blazinice

Oba higijenska proizvoda nisu biorazgradiva te se mogu zaglaviti u cijevima, a vata u doticaju s tečnošću povećava svoj volumen 3 do 5 puta. Dovoljni razlozi zašto da ih bacite u kantu za smeće.

9. Opušci od cigarete

Filter cigarete je napravljen od spužvastog materijala koji upija vlagu i povećava svoj volumen, a ne može se razgraditi. Dovoljan razlog da opuške nikada ne bacate u WC šolju.

10. Kosa i dlake

Iako dolazi iz našeg tijela to ne znači da im je mjesto u toaletu. Vlasi su tanke i nisu razgradive u vodi, a više vlasi zajedno lako će se zapetljati i stvoriti klupko dlaka koje je najčešći uzrok začepljenij odvoda u kućanstvu. isto vrijedi i za dlake od kućnih ljubimaca.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender