20. 10. 2020.
Banjaluka: OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” dobila “Zmajevo ćoše”

Banjaluka: OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” dobila “Zmajevo ćoše”

Banjaluka: OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” dobila “Zmajevo ćoše”

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić otvorila je u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Banjaluci “Zmajevo ćoše”, te biblioteci ove škole donirala 150 knjiga.

Zečićeva je rekla da su donirane lektire za osnovnu školu, priručnici za nastavnike, te jubilarno izdanje monografije “S planine i ispod planine”, koje je Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske objavila povodom 140 godina od rođenja pisca Petra Kočića.

Za sada je “Zmajevo ćoše” mali kutak sa knjigama Jove Jovanovića Zmaja, ali postoje ideje kako ga proširiti novim knjigama koje će stići od prijatelja iz Novog Sada iz biblioteke ovog grada i Biblioteke Matice Srpske, sa kojima postoji odlična saradnja, rekla je Zečićeva.

Zečićeva je rekla da je povod ovih aktivnostima obilježavanje Dječije nedjelje, ali i 80 godina postojanja i rada Univerzitetske biblioteke Srpske.

zmajevo-cose1

Direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Dijana Bogdanović izrazila je zadovoljstvo što je “Zmajevo ćoše” otvoreno u školi koja se trudi da populariše čitanje kod svojih učenika.

“`Zmajevo ćoše` je ćoše našeg značajnog pisca za djecu uz čije stihove su odrasle sve generacije”, rekla je Bogdanovićeva.

Ona je dodala da je cilj ovih aktivnosti da se utiče na popularnost čitanja kod djece, ali i da se djeci još više približi lik i djelo Jove Jovanovića Zmaja.

Bogdanovićeva je izrazila nadu da će se “Zmajevo ćoše” uskoro proširiti uz podršku Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, ali i učešćem učenika i svih onih koji imaju poneku knjigu o Zmaju i žele da je poklone biblioteci.

Bibliotekar u ovoj školi Snježana Đurić rekla je da biblioteka ima 13.507 knjiga, što je bogat bibliotečki fond, ali da uvijek postoji potreba za nabavkom novih naslova koji se koriste u nastavi.

“Trudimo se da učenicima približimo knjige i zainteresujemo ih za knjige raznim aktivnostima”, rekla je Đurićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender