19. 10. 2020.
Bebe pamte i uče dok spavaju

Bebe pamte i uče dok spavaju

Bebe pamte i uče dok spavaju

 

Čim se rode, bebe primaju informacije iz spoljneg svijeta i uče. Mogu da spavaju i 18 časova u kontinuitetu, ali suprotno uvreženom mišljenju, san im nije pasivan kao kod odraslih, već im mozak i tada radi punom parom, naglašavaju stručnjaci sa univerziteta Konektikat.

Svoju tvrdnju dokazali su na jednostavan način. Prvo su puštali novorođenim bebama određene tonove, a zatim im na očne kapke usmjeravali nježni dašak vjetra nekoliko sekundi. Nakon kratkog testiranja, gotovo sve bebe su povezivale taj ton sa daškom vjetra i čim ga čuju instinktivno su stiskale kapke. Poslije nekoliko nedjelja, stručnjaci su im puštali isti ton bez daška, ali su bebe i dalje stiskale kapke očekujući dašak, što dokazuje da su zapamtile događaj.

Sve je zabilježeno video kamerom i malim elektrodama, koje su očitavale moždane talase. Rezultati su pokazali pojačanu aktivnost tokom testiranja u dijelu mozga zaduženom za memorisanje i učenje. Čak i naučnici su bili veoma iznenađeni činjenicom koliko bebe mogu da nauče i upamte i to dok spavaju.

(novosti.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender