22. 10. 2020.
Britanski vojnici neće odgovarati za ratne zločine

Britanski vojnici neće odgovarati za ratne zločine

Britanski vojnici neće odgovarati za ratne zločine

Britanska vlada će dozvoliti da njena vojska krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kako bi se povećalo samopouzdanje na bojnom polju i zaustavio “lov na vještice”, jer ne žele više da se troše na “uznemiravanje” i “lažne” optužbe protiv oružanih snaga u Iraku i Avganistanu.

“To će pomoći da se zaštite naši vojnici od uznemiravanja i da se osigura da sa sigurnošću mogu da donesu teške odluke na bojnom polju”, rekao je ministar odbrane Majkl Kimel u zajedničkom saopštenju sa premijerom Terezom Mej na stranačkoj konferenciji Konzervativne partije u Birmingemu u utorak.

“Postojeći pravni sistem, koji omogućava da žrtve navodnog zlostavljanja britanskih vojnika tuže pred sudom i da imaju pravo na naknadu od Velike Britanije je zlostavljanje na visokom nivou”, tvrdi on, dodajući da je plaćanje štete i troškova koji se odnose na istraživanja teret za državni budžet.

Troškovi Velike Britanije i Ministarstva odbrane o istragama krivičnih djela protiv ljudskih prava od strane britanskih trupa u Iraku i kompenzacija žrtvama premašili su 100 miliona funti (128 miliona dolara) od 2004. godine.

“To je koštalo poreske obveznike milione”, rekao je Falon, upozoravajući da praksa podizanja tužbi protiv oružanih snaga može da ugrozi njihov rad, jer je “stvarni rizik u tome da će oružane snage prestati da rade svoj posao.”

Mejova se takođe založila za prijedlog, rekavši da provođenjem novog pravila britanska vlada namjerava da “stane na kraj fabrikovanim uznemiravanjem i tvrdnji protiv onih koji su služili u prethodnim sukobima” u odnosu na “nevjerovatan posao oružanih snaga” koji su uradile na prvoj liniji.

Odluka da li će se Velika Britanija pridržavati Evropske konvencije o ljudskim pravima ili ne u određenoj borbenoj situaciji donosiće se uzimajući u obzir specifične okolnosti svakog slučaja, prenosi Telegraf, pozivajući se na izvore iz vlade.

(Vostok, RT)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender