20. 10. 2020.
CIK odobrio ponovo prebrojavanje glasačkih listića u Srebrenici

CIK odobrio ponovo prebrojavanje glasačkih listića u Srebrenici

CIK odobrio ponovo prebrojavanje glasačkih listića u Srebrenici

Centralna izborna komisija BiH (CIK) Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica odobriće otvaranje izbornih vreća za ponovno prebrojavanje glasačkih listića kako bi se, kontrolnim brojanjem, utvrdilo da li je bilo eventualnih nepravilnosti u do sada objavljenim rezultatima lokalnih izbora provedenih u nedjelju, 2. oktobra.

Ovu informaciju potvrdila je portparol CIK-a BiH Maksida Pirić.

“U ovom trenutku Srebrenica je jedan od primjera. Mi primamo zahtjeve od općinskih izbornih komisija za ona biračka mjesta za koje nije moguće otkloniti to matematičko neslaganje bez otvaranja vreće, da se ponovno broje glasovi, tako da imamo zahtjev od Općinske izborne komisije Srebrenica za pet biračkih mjesta da se izvrši otvaranje vreća s glasačkim materijalom i obavi kontrolno brojanje. U ovom trenutku je u toku proces odobravanje tog zahtjeva. Vjerujem da će do kraja dana Općinska izborna komisija Srebrenice dobiti odobrenje za otvaranje vreća s određenog broja biračkih mjesta. Mora se formirati poseban tim i taj postupak se mora obaviti pred izbornim posmatračima. Rezultati se unose u novi, poseban obrazac, a zatim u aplikaciju uz napomenu da se mora sačuvati sve što je prethodilo tom brojanju”, naglasila je Pirić.

Prema njenim riječima, rezultati lokalnih izbora u Srebrenici kao i u svim drugim mjestima u BiH još uvijek su preliminarni i nepotpuni. “Na našoj stranici prikazani su preliminarni rezultati. Obrasci sa rezultatima na svakom biračkom mjestu dostavljeni su nakon zatvaranja mjesta općinskoj izbornoj komisiji. Kontrolor je unosio te rezultate u aplikaciju, a CIK BiH je objavljivao one rezultate koji nisu pokazivali nikakvu matematičku grešku. Tamo gdje je postojalo bilo kakvo neslaganje, mi te rezultate nismo objavili”, zaključila je Pirić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender