31. 10. 2020.
Hiljade na ulicama zbog prava na abortus

Hiljade na ulicama zbog prava na abortus

Hiljade na ulicama zbog prava na abortus

Nekoliko hiljada ljudi u crnom okupilo se u ispred zgrade poljskog parlamenta u Varšavi u znak protesta protiv predložene skoro potpune zabrane abortusa.

Na skupu, u subotu, koji je organizovala koalicija “Spasimo žene”, demonstranti su mahali crnim zastavama i transparentima sa porukama “Zaustavimo fanatike na vlasti” i “Potrebni su nam ljekari, a ne policija”.

Vladajuća konzervativna Partija prava i pravde, koja kontroliše parlament, predložila je nacrt zakona kojim bi prekid trudnoće bio dozvoljen samo ako je život majke u opasnosti, a maksimalna kazna zatvora za ljekare koji izvode abortus bila bi povećana sa dvije na pet godina.

poljska-protest-abortusi-009

Uticajna Katolička crkva u Poljskoj odobrila je inicijativu za predlaganje novog zakona ranije ove godine, mada su se biskupi od tada usprotivili stavljanju žena iza rešetaka.

“Zaista sam bijesna na te ljude u odjelima koji hoće da odlučuju o životima osoba koje se ponekad nađu u nepodnošljivim situacijama”, kaže Ana Blumstajn, profesorka u srednjoj školi koja je učestvovala u protestu.

poljska-protest-abortusi-008

Grupa “Spasimo žene” navodi da je sakupila potpise u korist evropske zakonske inicijative kojom se garantuje pristup legalnom abortusu, seksualnom obrazovanju i kontracepciji.

Zagovornici prava na abortus su pokrenuli i ideju o “ženskom štrajku” u ponedjeljak, pozvavši žene da ne idu na posao, da se obuku u crno i da učestvuju u protestima širom zemlje.

poljska-protest-abortusi-007

Iako je vladajuća partija generalno naklonjena zabrani abortusa, njeni lideri su svjesni da većina Poljaka podržava postojeći zakon, koji je već jedan od najrestrikivnijih u Evropi.

Usvojen 1993, zakon koji je trenutno na snazi zabranjuje svaki prekid trudnoće ukoliko nije posljedica silovanja ili incesta, ukoliko nije ugroženo zdravlje majke ili fetus nije ozbiljno deformisan.

Prošlomjesečna anketa je pokazala da 74 odsto Poljaka želi da se zadrži postojeći zakon, zaključuje francuska agencija.

poljska-protest-abortusi-006 poljska-protest-abortusi-005

Poland Abortion

Poland Abortion

Poland Abortion

(b92)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender