28. 10. 2020.
Ko više trača – muškaci ili žene?

Ko više trača – muškaci ili žene?

Ko više trača – muškaci ili žene?

Ma kako se vama pitanje iz naslova činilo čudnim, zapravo ima jako puno smisla, pa vjerojatno već i sami pogađate koji je tačan odgovor.

Moderni muškarci ne znaju čuvati tajne i veće su tračare od žena, tvrde naučnici i navode kako je istraživanje s Columbia Business School pokazalo je da je čuvanje opterećujuće povjerljive informacije jednako naporno poput fizičkog rada, odnosno poput fizičkog nošenja teškog tereta jer na sličan način iscrpljuje energiju.

Po njima čuvanje takve tajne pojedinca može zaokupiti do te mjere da će, što češće o njoj razmišlja, više iscrpljuje svoje lične, intelektualne i motivacijske resurse.

“Pretjerano razmišljanje o nekoj opterećujućoj tajni povezanoj s poslom može biti vrlo demotivirajuće”, kaže Michael Slepian, asistent na CBS i koautor istraživanja.

“Zbog tereta koji vam predstavlja tajna, izazovi oko vas čine se još napornijima zbog čega ste manje motivisani da se s njima uhvatite u koštac, a vaša radna postignuća nisu tako uspješna”, dodala je.

U sklopu istraživanja naučnici su proveli niz eksperimenata kako bi pojasnili učinak koji opterećujuća povjerljiva informacija može imati na sposobnost pojedinca da procijeni strmost brežuljka. Oni kojima je tajna predstavljala veliko opterećenje, brežuljak su procijenili strmijim nego što je uistinu bio.

tracanje -

“Slična se stvar događa kada osoba obavlja fizički posao, noseći stvaran teret, pri čemu joj se sve oko nje čini zahtjevnijim, zamršenijim i opasnijim”, objašnjava Slepian.

Jedan od najboljih načina da postignete radnu produktivnost kakvu ste imali ranije je jednostavno ‘skinuti teret s leđa’, što, kako kaže Slepian, ne znači da ‘prljavi veš’ treba odmah iznijeti u javnosti. Naime, od otkrivanja tajne koja vas mori pogrešnoj osobi možete imati više štete nego koristi.

Savjetuje povjeravanje osobi od povjerenja, a onima koji je nemaju sugeriše da jednostavno zapišu ono što ih je dugo mučilo. Dobar je način tajnu podijeliti i na zatvorenoj blog stranici pod tajnim imenom. U svim navedenim slučajevima osoba će osjetiti psihičko, ali i fizičko olakšanje.

Uz to, jedna je anketa pokazala da su, suprotno pretpostavci prema kojoj žene jedva čekaju da se izbrbljaju, upravo muškarci ti koji će brže od njih prenijeti povjerljivu informaciju, piše Daily Mail.

Zahvaljujući društvenim mrežama muškarci više ne moraju čekati veče s kolegama u kafiću da bi s njima podijelili neku tajnu u roku od, kako je pokazalo istraživanje, nepuna tri sata.

Više od polovine muškaraca koji su učestvovali u anketi, priznalo je da tajnu ne uspijeva zadržati ni nekoliko minuta nakon što im je povjerena. Poređenja radi, žene informaciju čuvaju najmanje tri i po sata prije nego što je odluče podijeliti s prijateljicama.

Istraživanje koje je provela kompanija The Fifth Estate pokazalo je da prosječan muškarac povjerljivu informaciju uspijeva za sebe zadržati oko dva sata i 47 minuta, gotovo 40 minuta kraće od prosječne žene.

Svaki deseti ispitanik priznao je da povjerenu mu povjerljivu privatnu informaciju izbrblja u roku od deset minuta nakon što je čuje.

Uprkos nepobitnim činjenicama što ih je iznjedrila anketa, 92 posto pripadnika muškog roda smatra se osobama od povjerenja, kao i dobrim čuvarima tajni i povjerljivih informacija.

(metro-portal.rtl.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender