31. 10. 2020.
Prednacrt zakona: Zabrana pušenja na poslu, javnim skupovima i u automobilima sa djecom

Prednacrt zakona: Zabrana pušenja na poslu, javnim skupovima i u automobilima sa djecom

Prednacrt zakona: Zabrana pušenja na poslu, javnim skupovima i u automobilima sa djecom

Prednacrtom zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih prozvoda za pušenje započet je dug put do konačnog usvajanja zakona, ali i njegove primjene.

BiH se nalazi među desetak zemalja koje imaju najveći broj pušača.

Prednacrt ovog zakona, predstavljen danas, rezultat je rada multisektorske radne grupe, uz asistenciju i konsultovanje Svjetske banke, a ovaj je projekat finansijski podržala i Švajcarska.

Prednacrtom je predviđena potpuna zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, na radnim mjestima, u vozilima javnog prijevoza, na javnim skupovima, kao i u privatnim automobilima ukoliko se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina.

Zakon bi pored ovoga predviđao i ograničenu prodaju duvana i duvanskih proizvoda, zabranjenu prodaju maloljetnim osobama, kao i zabranjenu prodaju na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, a zabranjeno je i isticanje duvanskih proizvoda na vidnim mjestima.

Zabranjena bi bila i prodaja duvanskih prozvoda koji sadrže mirise, okuse i druge aditive.

Novina ovog prednacrta je što bi zakonom bili obuhvaćeni i drugi proizvodi za pušenje kao što su lule i nargile, kao i elektronske cigarete.

Proizvođači će biti primorani na pakovanja duhanskih proizvoda stavljati i grafička upozorenja o štetnosti duhanskog proizvoda, a biće i zabranjena upotreba termina “light”, “superlight”, itd.

Duvanski proizvodi se neće moći reklamirati, a duvanske industrije neće sponzorisati bilo kakve javne događaje.

Pušenje je najraširenija bolest ovisnosti u FBiH, a prema istraživanjima koja je 2012. godine obavio Zavod za javno zdravstvo FBiH, oko 44 posto građana BiH se ubraja u pušače.

Poražavajuća je i činjenica, naglašavaju iz Zavoda, kako blizu 13 posto pušača u BiH čine školska djeca od koje će većina tokom cijelog života imati status pušača.

Usvajanje zakona, kao i njegovo strogo provođenje na terenu bi znatno smanjilo broj pušača, broj ljudi oboljelih od bolesti usko povezanih sa pušenjem, kao i smrtnih slučajeva uzrokovanih tim bolestima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender