28. 10. 2020.
Prodavali lažne pasoše za 10.000 evra

Prodavali lažne pasoše za 10.000 evra

Prodavali lažne pasoše za 10.000 evra

Uhapšeni u akciji kodnog naziva “Papirus” nakon kriminalističke obrade predati su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, kažu u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (Sipa). Pripadnici Sipe juče su uhapsili 10 osoba na području Sarajeva i Zvornika zbog osnovane sumnje da je ova grupa pribavila lažna dokumenta BiH za 36 lica iz kriminalnog miljea.

Uhapšeni su osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja, saopšteno je iz Sipe.

Istraga pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu trajala je duže vrijeme, a sprovedena je u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i Graničnom policijom BiH.

Akcija pod kodnim nazivom “Papirus” sprovedena je u saradnji sa MUP-ovima Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

akcija-papirus-privodjenje-u-tuzilastvo-ks-bb2

 

U saradnji sa ovim organima Sipa je prikupila dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su članovi organizovane grupe počinili krivična djela za koja su osumnjičeni.

Sipa je ovom akcijom razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su prodavali kriminalcima iz regiona, čime su im omogućavali dobijanje originalnih pasoša BiH.

Srna nezvanično saznaje da su lažni pasoši koštali oko 10.000 evra, te da su ukradeni identitet imali kriminalci sa područja Srbije, Crne Gore, Bugarske i jedno lice koje je 17. jula uhapšeno u Peruu zbog krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Evropu.

U Zvorniku su, prema izvoru Srne, uhapšeni B.Đ. i S.M, a među uhapšenima ima radnika matičnih kancelarija i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender