19. 10. 2020.
Američki milijarderi čuvaju zlato u bivšim švajcarskim bunkerima

Američki milijarderi čuvaju zlato u bivšim švajcarskim bunkerima

Američki milijarderi čuvaju zlato u bivšim švajcarskim bunkerima

Nakon donošenja zakona u SAD o ekstrateritorijalnom mehanizmu oporezivanja stranih računa, švajcarske banke su morale da pristanu na razmjenu podataka o vlasnicima imovine sa američkim vlastima.

Nakon donošenja zakona u SAD o ekstrateritorijalnom mehanizmu oporezivanja stranih računa, švajcarske banke su morale da pristanu na razmjenu podataka o vlasnicima imovine sa američkim vlastima. Sada su se milijarderi okrenuli novom načinu čuvanja zlata; oni koriste bivše bunkere švajcarske vojske koji se nalaze u Alpima.

Centralne banke svih država povlače zlato iz američkog trezora SAD su 2010. godine donijele Zakon o oporezivanju stranih računa. Prema njemu, banke su obavezne da predaju podatke o američkim poreskim obveznicima od 1. jula 2014. godine, a podatke o pravnim licima od drugog kvartala 2015. godine.

Donošenje novog zakona je obavezalo švajcarske banke da pažljivo provjeravaju svoje klijente, a paralelno sa time izazvalo je rast nove industrije privatnih skladišta, piše agencija “Blumberg”. “Blumberg” je saopštio da se zahtjevi američkih nadležnih služi o predavanju podataka klijenta švajcarskih banaka ne odnose na jednostavna skladišta, čak i sa blindiranim vratima i naoružanim čuvarima.

U tajnim skladištima, napravljenim i opremljenim u bivšim bunkerima, mogu da se čuvaju sve vrste vrijednosti, bez podnošenja izvještaja o sumnjivim klijentima Birou za kontrolu pranja novca SAD. Podsjetimo, upravo podaci koje je sakupio Biro su poslužili kao povod za istragu o korupcionaškim skandalima u FIFA i brazilskom “Petrobrasu”.

Privatni preduzetnici su otkupili nekoliko stotina bunkera Oružanih snaga Švajcarske i preuredili ih za čuvanje zlata. “Trgovina zlatom čini značajno mjesto u švajcarskoj ekonomiji. Iznenađen sam da vlasti ne preduzimaju efikasne mjere za praćenje pranja novca.

Najvjerovatnije ne žele da kopaju u tom pravcu“, navodi “Blumberg“ riječi bivšeg agenta američkog trezora Džona Kasara. U prvoj polovini 2016. godine, prema podacima Carinske službe Švajcarske, u zemlju je ušlo rekordnih 1,357 tona zlata u vrijednosti od 40 milijardi dolara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender