22. 10. 2020.
Tužilaštvo BiH prekršilo proceduru

Tužilaštvo BiH prekršilo proceduru

Član Komisije za referendum dobio poziv Tužilaštva BiH

Član Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Milan Petković rekao je Srni da je danas dobio poziv Tužilaštva BiH na saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu koji se vodi zbog krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, na koji će se, kako je rekao, odazvati kao legalista.

Prema sadržaju poziva, Petković treba da se 10. oktobra pojavi u Tužilaštvu i da izjavu u ovom krivičnom predmetu.

“Pozvan sam da dam izjavu u predmetu koji vode protiv Milorada Dodika i ostalih zbog krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH. Pretpostavljam da sam pozvan kao član Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike, iako to nigdje nije navedeno”, rekao je Petković.

Ovaj banjalučki advokat kaže da je simptomatično da je poziv upućen 10. marta, ili prije više od šest mjeseci.

“Pretpostavljam da je razlog greška u Tužilaštvu. Pretpostavljam da su žurili u ovom predmetu, pa nisu vodili računa i o tim nekim osnovnim stvarima, kao što je datiranje jednog ovako ozbiljnog dopisa”, naveo je Petković.

On je dodao da mu za sada nije poznato da li je još neko od članova Komisije dobio poziv.

“Pokušao sam da kontaktiram predsjednika Komisije Sinišu Karana, ali nismo još stupili u kontakt. Pretpostavljam da je i on dobio poziv”, rekao je Petković.

U vezi s pozivom, Petković je ocijenio da tu apsolutno ne može postojati nikakvo krivično djelo, a pogotovo djelo neizvršenje sudske odluke, iako Tužilaštvo ima pravo da kontroliše zakonitost i štiti zakone i ustav.

“Nadam se da će nakon provedene istrage donijeti pravilnu odluku, odnosno da ovdje sigurno ne postoje elementi krivičnog djela”, poručio je Petković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender