27. 10. 2020.
Kosovo: Dvije žene ubijene, Srbi na Štrpcu u srahu

Kosovo: Dvije žene ubijene, Srbi na Štrpcu u srahu

Đurić: Srbija pred ultimatumom da se odrekne imovine Telekoma na KiM

Pred Srbiju je postavljen težak i ozbiljan ultimatum, jer se traži da se odrekne imovine Telekoma Srbije na Kosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je rekao novinarima da Beograd do nedjelje treba da se izjasni da li prihvata ili ne prihvata “nakaradan prijedlog sporazuma o telekomunikacijama”.

“Od nas se traži još mnogo gore, da se odricanjem imovine, kad je reč o Telekomu Srbija, složimo sa time da sva naša imovina na Kosovu i Metohiji više nije naša, već da pripada insitutucijama samoproglašene, nelegalne, lažne države u Prištini”, rekao je Đurić.

On je istakao da je taj ultimatum neoprihvatljiv za njega i da će, ako Vlada Srbije ipak odluči drugačije, biti prinuđen da napusti funkciju glavnog pregovarača sa Prištinom i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je dodao da su u Vladi Srbije bili ozbiljni i teški razgovori o tome šta i kako dalje u vezi sa ovim.

Podsjećajući da je delegacija Beograda prošle nedelje vodila razgovore sa Prištinom u Briselu o primjeni sporazuma o telekomunikacijama, Đurić je naveo da se “nešto vrlo čudno desilo” kada je bukvalno u toku noći između četvrtka i petka “papir koji je stajao na stolu potpuno promijenjen”.

“Očigledno je da se neko sa strane, neko ko nije ni EU ni Priština umešao da bi ove razgovore učinio neuspešnim, da bi možda time postigao neki drugi politički cilj i da bi Srbiju izložio pritisku kakvom do sada po ovom i po mnogim drugim pitanjima nije bila izložena”, rekao je Đurić.

On je naveo da je Srbija suočena sa zahtjevom da prihvati ovakve skandalozne i neprihvaljive uslove, da joj se otme imovina i imovina Telekoma Srbija, da se onemogući normalno komuniciranje i da se na taj način uspostavi presedan, a onda takav model preslika i na energetiku.

“Po istom modelu bi nam oteli i Gazivode i druge elektronergetske potencijale i drugu društvenu i državnu imovinu. Dakle, ili da to prihvatimo tako kako je ponuđeno ili nema ništa od evrointegracija, nema nastavka otvaranja poglavlja i svega ostalog, to je nešto što se iz podteksta vrlo jasno vidi”, rekao je Đurić.

Na pitanje ko je i kada uputio takav ultimatum Srbiji, Đurić je rekao da se to dešava u posljednjih dva ili tri dana, kao neposredan dio razgovora koji su vođeni prošle nedjelje u Briselu i razgovora koje je premijer Srbije ovih dana vodio sa različitim međunarodnim zvaničnicima.

On smatra da je to što je Srbiji dato da se do nedjelje izjasni o tome da li prihvata ili ne prihvata nakaradan prijedlog sporazuma kojim bi imovina Telekoma Srbija bila prebačena na Prištinu i da signal ne pokriva cijelu teritoriju Kosova, dovodi srpske građane u položaj građana drugog reda, a imovinu Srbije bi se trajno od nje otuđila.

“Srbija je suočena sa teškim izazovom i teškim ispitom. Mi moramo da se borimo za to da za naš narod izborimo najbolje moguće uslove na Kosovu i Metohiji da može da opstane. Moramo da zaštitimo, bez obzira na sve pritiske, našu državnu i narodnu imovinu na Kosovu i Metohiji. Uveren sam u to da to ne možemo da učinimo prihvatajući neprincipijelne ultimatume”, smatra Đurić.

On je naveo da, kada predstavnicima EU ili predstavnicima Prištine predstavnici Beograda postave pitanje šta Srbija dobija time, odgovor je uvijek ćutanje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender