28. 10. 2020.
Nikolić: Srbija želi u EU, ali ne po cijenu priznavanja Kosova

Nikolić: Srbija želi u EU, ali ne po cijenu priznavanja Kosova

Nikolić: Srbija želi u EU, ali ne po cijenu priznavanja Kosova

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić naglasio je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Češke za zapadni Balkan Štefanom Fileom da Srbija želi da bude punopravna članica EU, ali ne po cijenu priznavanja samoproglašenog Kosova i Metohije i odricanja prijateljstva sa Ruskom Federacijom.

Nikolić je rekao da posvećenost Srbije miru i stabilnosti nije dovedena u pitanje.

Govoreći o situaciji u regionu, Nikolić je istakao da Hrvatska ponekad “izlazi iz okvira evropskih standarda”, dok BiH ima velike probleme u funkcionisanju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

“Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i neće učiniti ništa što bi moglo da dovede u pitanje njegovu primjenu”, rekao je Nikolić tokom susreta sa Fileom.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Nikolić ističe, da se utisak da se podržava samo ono što želi Priština i da se, paralelno sa pregovorima u Briselu, Kosovo uvodi u međunarodne institucije.

On je dodao da, sa druge strane, zajednica srpskih opština koja je dogovorena Briselskim sporazumom, nije primijenjena u praksi.

“Od EU očekujem da zaštiti Srbiju kao malu zemlju, kao i sve druge male članice. Važno je da ista pravila važe za sve”, istakao je Nikolić.

File je naglasio komplikovanost situacije i naveo da se EU suočava sa velikim izazovima.

“Evropi je potreban uspjeh Srbije jer bez toga nema uspjeha u čitavom regionu. Sa druge strane, ja cijenim iskrene veze koje smo uspostavili i smatram da su specijalne veze Srbije i Rusije nešto što možemo smatrati kao osnov za rješavanje problema EU-Rusija. Smatram da niko od vas ne treba da očekuje da se odreknete tog prijateljstva”, naglasio je File.

On je dodao da bi saradnja Srbije sa Rusijom, Kinom, ili sa bilo kim drugim, trebalo da bude usklađena sa regulativom EU, kao što je bio slučaj do sada.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender