28. 10. 2020.
Nobel za hemiju otišao ”za molekularne mašine”

Nobel za hemiju otišao ”za molekularne mašine”

Nobel za hemiju otišao ”za molekularne mašine”

Švedska Kraljevska akademija nauka dodijelila je Nobelovu nagradu za hemiju u 2016. godini trojici naučnika iz Francuske, SAD i Holandije za razvoj molekularnih mašina.Nagradu su podijelili Žan-Pjer Sovaž iz Francuske, Frejzer Stodart iz SAD i Bernard Feringa iz Holandije za “dizajniranje i proizvodnju molekularnih mašina”, navodi se u saopštenju.

Oni su razvili molekule sa kontrolisanim pokretima, koji mogu da obave određeni zadatak kada se doda energija, dodaje se u tekstu.

“Razvoj kompujterskih proračuna pokazuje kako minijaturizacija tehnologije može da dovede do revolucije. Nobelovi laureati za hemiju ove godine smanjili su mašine i uveli hemiju u novu dimenziju”, navodi Akademija.

Prvi korak u ovoj oblasti napravio je Sovaž 1983. godine, kada je uspio da poveže dva molekula u obliku prstenova u lanac.

Drugi korak preduzeo je Frejzer 1991. godine, kada je postigao da se molekul u obliku prstena kreće duž molekula u obliku osovine.

Feringa je bio prvi koji je razvio molekularni motor 1999. godine. On je tada postigao da se molekularno rotorsko sječivo konstantno vrti u istom smjeru. Uz pomoć molekularnih motora, on je uspio da rotira stakleni cilindar koji je bio 10.000 puta veći od samog motora. On je, takođe, dizajnirao i nano automobil.

Sovaž je rođen 1944. godine u Parizu. Doktorirao je na Univerzitetu u Strazburu, a danas je počasni profesor na toj ustanovi i počasni je direktor Nacionalnog centra za naučna istaživanja u Francuskoj.

Stodart je rođen 1942. godine u Edinburgu i doktorirao je na univerzitetu u ovom gradu. Danas je profesor hemije na Univerzitetu Nortvestern u SAD.

Feringa je rođen 1951. godine u holandskom gradu Barger-Kompaskum. Doktorirao je 1978. godine na Univerzitetu u Groningenu. Danas predaje organsku hemiju na Univerzitetu u Groningenu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender