31. 10. 2020.
Šta nas čeka na novom Zapletu?

Šta nas čeka na novom Zapletu?

Šta nas čeka na novom Zapletu?

Nakon što je na početku 11. sezone sedam predstava Gradskog pozorišta “Jazavac” pogledalo 1.750 ljudi, čelnici ove kuće podsjetili su na minulih 10 godina rada, najavili novu premijeru, te otkrili obećavajući repertoar Festivala mladog glumca “Zaplet 08”, koji će pod sloganom “Oprez” biti održan od 22. do 28. oktobra.

Kako je kazala glumica Dragana Marić, koja je s kolegama Mariom Lukajićem i Dejanom Zorićem osnovala “Jazavac”, povodom jubileja, u pripremi je monografija, gdje će biti sabrani uspjesi i sve ono kroz šta je prošlo pozorište dosad.

“Iza nas su veliki trud i rad. Pozorište smo praktično osnovali na ulici. Koliko je bilo teško dokazuje činjenica da je trbuhom za kruhom Mario otišao i više godina radi na brodu, Dejan je u drugoj državi, a ja imam onaj majčinski instinkt pa sam ostala da se borim, kako ja to kažem, za bebu Jazavac”, rekla je Marićeva, dodajući da su 2006. i 2016. godina za ljude koji vode ovo pozorište iste po tome što u aktivnosti pozorišta ulažu istu ljubav i entuzijazam.

Danas su umjesto Lukajića i Marića tu glumci Ljubiša Savanović i Boris Despot Vuletić, međutim, po riječima Savanovića, “Jazavac” nikako ne bi funkcionisao bez mnogih saradnika koje ima.

“U svakom trenutku konstantno nas je troje u ‘Jazavcu’, ali imamo odličnu saradnju s kolegama i ljudima iz naše branše, glumcima, rediteljima, scenografima, kostimografima i da nije njihove ljubavi i želje da stvaraju teško bismo stigli do ovog jubileja”, kazao je Savanović najavivši nove aktivnosti.

Festival mladog glumca “Zaplet 08” počeće 22. oktobra premijerom predstave “Malo blago”, spisateljice Elen Marfi i u režiji Jelene Kilibarde. U predstavi, koja govori o tri ženske generacije u jednoj porodici, po riječima Savanovića, glumiće Nataša Ivančević, Slađana Zrnić i Belinda Božičković.

Nakon otvaranja slijedi takmičarski dio festivala, gdje će predstave ocjenjivati žiri: Nikola Pejaković, reditelj, Marko Misirača, reditelj, te Dragana Purković-Macan, scenograf i kostimograf. “Zaplet 08” imaće i bogat prateći program, uključujući debate, na kojima će, između ostalih, pričati Dragan Bjelogrlić, Nikola Pejaković i Mirjana Karanović.

Takmičarski program “Zapleta 08”

“Tihi obrt” Zagrebačko kazalište mladih, “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” Bosansko narodno pozorište iz Zenice, “Ne oklevaj – improvizuj” Ustanova kulture “Vuk Karadžić” iz Beograda, “Nebeski odred” Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i “Moje dete” Beogradsko dramsko pozrište. Festival će biti zatvoren 28. oktobra, za kada su najavljeni uručenje nagrada i koncert Gradskog tamburaškog orkestra.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender