31. 10. 2020.
Tojota predstavila evropsku verziju Plug-in Prius-a

Tojota predstavila evropsku verziju Plug-in Prius-a

Tojota predstavila evropsku verziju Plug-in Prius-a

Posle klasične hibridne varijante, Toyota će kupcima u Evropi ponuditi i najnoviju generaciju Plug-in verzije modela Prius.

Automobil koji na je na nekim svetskim tržištima poznat pod oznakom Prime, na Starom kontinentu će se prodavati samo kao Prius, uz uobičajeni dodatak “Plug-in” u imenu. Od standardnog Priusa razlikuje se pod dizajnu spoljašnjosti, ali i po mogućnosti da se njegove pogonske baterije pune na električnoj utičnici kada je vozilo parkirano.

Novi Prius Plug-in sa dimenzijama 4.645/1.760/1.470 mm, duži je i širi od prethodnika, ali je od njega niži. Automobil nešto od svoje neobične spoljašnjosti duguje potrebi da se poboljša aerodinamika vozila – Toyota se pohvalila da je koeficijent otpora vazduha Plug-in verzije 0,25.

S obzirom da su kupcima Priusa Plug-in pri odabiru automobila vozne karakteristike ipak važnije od njegove spoljašnjosti, važno je napomenuti da je zahvaljujući baterijama većeg kapaciteta automobil sada u stanju da pređe veće distance isključivo uz pomoć električne energije.

Sa potpuno napunjenim baterijama kapaciteta 8,8 kWh, autonomija u vožnji na struju iznosi oko 35 km, a sa punim rezervoarom automobil može da pređe i preko 965 km. U električnom modu, maksimalna brzina automobila je zadovoljavajućih 135 km/h.

Poput klasične hibridne verzije, i Prius Prime Plug-in opremljen je četvorocilindarskim 1.8 litarskim benzincem, kome pomažu elektromotor i generator (takozvani Dual Motor Drive System) ukupne snage 68 kW.

Toyota tvrdi da je zahavljujući svim unapređenjima, novi Plug-in Prius u stanju da pređe 100 km sa samo jednim litrom benzina, dok je emisija CO2 spuštena na svega 22 g/km.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender