28. 10. 2020.
Akcija u Zvorniku: SIPA uhapsila muškarca zbog finansiranja terorističkih aktivnosti

Akcija u Zvorniku: SIPA uhapsila muškarca zbog finansiranja terorističkih aktivnosti

Akcija UIO: Uhapšeno 36 lica zbog šverca duvana

Tokom akcija “List 2” i “Box”, koje sprovode službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa Sipa, do sada je uhapšeno 36 osoba.

U okviru akcije “List 2” privedeno je 21 lice, dok je u u okviru akcije “Box” privedeno 15 lica. Oduzeto je 10 tona duvana u listu i rezanog duvana, te sedam mašina koje su služile za rezanje duvana. S obzirom da su aktivnosti na terenu još uvijek u toku, ovo nisu konačni rezultati kad je u pitanju oduzeta roba i predmeti.

Privedena lica sumnjiče se da su kao odgovorna lica u nekoliko pravnih subjekata u BiH omogućavala velikom broju kupaca – preprodavača duvana, da neovlašteno i suprotno odredbama Zakona o duvanu BiH i Zakona o akcizma BiH, dalje nezakonito prometuju duvan u listu i rezani duvan u Bosni i Hercegovini.

Na takav organizovan način, a suprotno zakonskim propisima, vršila se prodaja duvana “na crno” čime se izbjegavalo plaćanje akcize koja iznosi 85 KM po kilogramu prometovanog duvana, kao i pripadajući PDV.

Sumnja se da je u periodu od februara do avgusta 2016. godine ova organizovana grupa nezakonito prometovala na tržištu BiH oko 100 tona duvana, čime je po osnovu akciza i PDV-a budžet oštećen za oko 10 miliona KM.

Konačan iznos za koji se sumnja da je oštećen državni budžet biće poznata po okončanju svih kontrola na terenu i pripreme izvještaja za Tužilaštvo BiH.

Aktivnosti na terenu još uvijek se provode na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine uključujući  Orašje, Šamac, Bosanski Brod,  Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banjaluku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg, Posušje. Podsjetimo, u toku prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je ukupno oduzeto oko 48 tona rezanog i duvana u listu i nekoliko mašina za rezanje duvana koji se nezakonito prodavao u BiH.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender