27. 10. 2020.
Studenti iz Banjaluke simulirali suđenje pred Evropskim sudom iz Strazbura

Studenti iz Banjaluke simulirali suđenje pred Evropskim sudom iz Strazbura

Banja Luka: Sutra počinju ”Oktobarski pravnički dani”’

– Međunarodno savjetovanje pravnika “Oktobarski pravnički dani” u naredna dva dana će na banjalučkom Pravnom fakultetu okupiti 600 domaćih i stranih eksperata u toj oblasti.
Opšta tema ovog 13. savjetovanja jeste “Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema”, a rad će biti podijeljen po katedrama, od državnopravne i ustavnopravne, do međunarodnopravne i krivičnopravne.

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Mile Dmičić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će sutra na ovom fakultetu u 18.00 časova održati “pravnički čas” posvećen životu i radu profesora Gaše Mijanovića.

“To je istaknuti pravnik, profesor sa Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu i predsjednik i sudija Ustavnog suda Srpske. Biće održano i `pravničko veče`, a pripremljen je i zbornik sa 90 referata koje je pripremilo 110 uglednih pravnika – naučnih i stručnih radnika i praktičara iz oblasti teorije i prakse prava”, rekao je Dmičić.

On je naveo da će na skupu govoriti i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, koji je i predsjednik Udruženja pravnika Srpske.

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Nikola Mojović rekao je da su “Oktobarski pravnički dani” jedan od najvećih pravničkih skupova na teritoriji bivše Jugoslavije, a imaju cilj da pravni sistem Srpske što bolje funkcioniše i prati evropske trendove u toj oblasti.

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Darko Radić istakao je da je vrijednost savjetovanja u harmonizaciji domaćeg sa evropskim pravom, čemu doprinose i mišljenja pravnika iz drugih zemalja.

Pravničke dane organizuju Udruženje pravnika Srpske i Pravni fakultet u Banjaluci u saradnji sa Advokatskom i Notarskom komorom Srpske, Centrom za edukaciju sudija i tužilaca u Srpskoj i Pravnim fakultetom u Istočnom Sarajevu.

Generalni pokrovitelj skupa je Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo pravde Srpske, a medijski Radio-televizija Republike Srpske.

Na “Pravničkim danima” je do sada učestvovalo 1.630 pravnika i autora, a objavljeno je 1.385 referata koji su izdati u časopisu “Pravna riječ”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender