29. 10. 2020.
Banjalučanin oslobođen optužbe za ubistvo

Banjalučanin oslobođen optužbe za ubistvo

Banjalučanin oslobođen optužbe za ubistvo

Banjalučki Okružni sud odbio je optužbu na osnovu koje je četrdesetpetogodišnji Nedeljko Janjuš iz ovog grada osumnjičen za krivično djelo ubistvo iz 1992. godine u mjestu Trn, opština Laktaši.

Optužba protiv Janjuša odbijena je zbog toga što je nastupila relativna zastarjelost krivičnog gonjenja, rečeno je Srni danas u Sudu.

Optužnica protiv ovog lica podignuta je tek nakon 23 godine, u novembru prošle godine, a upravo veliki vremenski period koji je protekao od izvršenja djela, bio je jedna od olakšavajućih okolnosti prilikom izricanja presude.

Okružni sud u Banjaluci 4. aprila ove godine osudio je Janjuša na dvije godine zatvora, ali Vrhovni sud Republike Srpske uvažio žalbu odbrane i nakon ukidanja presude vratio slučaj na novo odlučivanje u banjalučki Okružni sud.

Prema prvobitnoj presudi, Janjuš je 11. juna 1992. godine iz automatske puške usmrtio muškarca sa inicijalima N. A. u Trnu u Laktašima.

U presudi je navedeno da je Janjuš u to vrijeme bio pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Laktaši.

On je tog dana uhapsio N. A. zbog sumnje da je krao gorivo iz vojnih kamiona i predao ga nadležnom starješini čiji su inicijali D. P.

Tokom ispitivanja, osumnjičeni N. A. nije želio da da izjavu, pa je Janjuš počeo da galami na njega i upućuje mu psovke. U jednom trenutku D. P. je otvorio vrata sobe u kojoj je bilo ispitivanje i osumnjičeni N. A. je istrčao.

Za njim je krenuo Janjuš sa automatskom puškom, rekavši mu u tadašnjoj Ulici bratstva i jedinstva u Trnu da će pucati ako ne stane.

Međutim, N. A. se nije obazirao na njegova upozorenja, pa je nastavio da trči, a Janjuš je ispalio rafal.

Hici su pogodili N. A. u stomak i nadlakticu, te je zadobio teške povrede od kojih je preminuo tokom prevoza prema Kliničkom centru Banjaluka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender