27. 10. 2020.
Novosti u školama u RS: Više učitelja u jednom razredu

Novosti u školama u RS: Više učitelja u jednom razredu

Jedina škola u kojoj učenici nose kecelje

– Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević posjetio je danas Osnovnu školu “Mladen Stojanović” u Gornjim Podgradcima kod Gradiške, jedinu školu u Republici Srpskoj u kojoj učenici nose uniforme – kecelje.

Malešević je rekao da činjenica da već tri godine učenici nose iste uniforme i da su to sami pokrenuli kroz projekat “Ja građanin”, govori da su iz predmeta Demokratija i ljudska prava izvukli korisnu ideju, da svi treba da na neki način izgledaju isto, da ne treba da se vide socijalne razlike među njima, te da se i na ulici prepoznaju kako učenici škole “Mladen Stojanović”.

Malešević, koji je danas razgovaro sa učenicima škole, kaže da oni ne pokazuju otpor prema nošenju “kecelje” i da sa osjećaju dobro jer su svi u istoj uniformi.

On je ocijenio da je ovo dobar primjer za ostale škole i da uvođenjem uniformi za učenike mogu da poboljšaju i disciplinu u školi.

Direktor škole “Mladen Stojanović” Miladin Branković rekao je da su prije tri godine zajedno sa još pet škola bili medijska atrakcija jer su uveli uniforme za učenike, ali da su jedini bili dosljedni i zadržali obavezu učlenika da nose uniforme.

Branković je naveo da je prije uvođenja uniformi za učenike provedena anketa sa roditeljima od kojih je 90 odsto prihvatilo tu inicijativu i da se nakon tri godini niko ne protivu nošenju uniformi.

On je dodao da su učenici prihvatili uniforme, koje su za djevojčice crvene boje a za dječake tamno plave, koje, kako je naveo, prikrivaju današnju veliku socijalnu nejednakost i odražavaju pripadnost jednoj grupi i školi.

Ministar Malešević posjetio je danas i Osnovnu školu “Vasa Čubrilović” u Gradišci, gdje su u subotu uveče, kako je naveo, vlasnici obližnjeg lokala nasilno uklonili kapiju kako bi obezbijedili pristup svom lokalu.

On je naveo da je činom uklanjanja kapije, koja se nalazi uz vanjske sportske terene škole ugrožena bezbjednost učenika i dovedena u pitanje sigurnost prilikom održavanja nastave fizičkog vaspitanja na otvorenom terenu.

“Vlasnici ugostiteljskog objekta kasnije su samo prislonili ogradu na svoje mjesto, a direktor škole je preduzeo sve mjere da bi nadležni organi mogli taj problem da riješe”, naglasio je Malešević.

On je dodao da MUP i drugi nadležni organi treba da procijene da li je bilo potrebno da se “problem požarnog puta” prema ugostiteljskom objektu nasilno riješava u večernjim časovima ili to treba riješavati na legalan način.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender