26. 10. 2020.
Odabran glumac koji će glumiti Nikolu Teslu

Odabran glumac koji će glumiti Nikolu Teslu

Odabran glumac koji će glumiti Nikolu Teslu

Nikolas Hoult, zvijezda filma X-men, mogao bi u budućnosti da se pojavi na malim ekranima u ulozi Nikole Tesle.

Radnja serije “Rat struja”, zasnovane na istinitoj priči, biće smještena u vrijeme oko 1880. godine i usmjerena pretežno na napetu borbu između čuvenog pronalazača Nikole Tesle i Tomasa Edisona, kojeg tumači Benedikt Kamberbač.

U seriji bi mogao da bude zastupljen i poznati događaj iz Teslinog privatnog života, kada mu je Edison obećao 50.000 dolara za redizajn motora i generatora, ali mu se novac nikada nije isplatio. Na podsjećanje na dogovor, Edison je odgovorio: “Pa, Tesla, ti ne razumiješ naš američki humor“.

Tesla se zatim povukao, a nova borba uslijedila je kada se čuveni preduzetnik Džordž Vestinghaus, koji je tražio način da cijelu Ameriku snabdije električnom energijom na veliku daljinu, zainteresovao za Teslin sistem naizmjenične struje (AC).
U to vrijeme, Edison, koji je radio na sistemu jednosmjerne struje (DC), osvojio je naklonost javnosti “prljavom” kampanjom protiv Tesle i Vestinghausa, kako bi pažnju s njihovog izuma privukao na svoj.

Serija se bavi upravo ovim incidentom, koji je započeo kao bezazleno takmičenje između dva rivala, a završio se nečim krajnje malicioznim.

Tesla je rat ipak osvojio i 1887. godine u Njujorku otvorio svoju laboratoriju u kojoj je radio sve do smrti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender