30. 10. 2020.
Savjet Evrope: Turska što prije da ukine vanredno stanje

Savjet Evrope: Turska što prije da ukine vanredno stanje

Savjet Evrope: Turska što prije da ukine vanredno stanje

Turska mora “što je prije moguće” da ukine vanredno stanje poslije pokušaja vojnog udara u julu, izjavio je komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižnijeks.

Kako se navodi u memorandumu Savjeta Evrope, Muižnijeks je zatražio od Ankare da “hitno” ukine vanredno stanje i ponovo uspostavi “redovne procedure i pune garancije ljudskih prava”.

On je “sa žaljenjem” primio odluku turske vlade da vanredno stanje produži za još tri mjeseca, počev od 19. oktobra, izrazivši nadu da će to produženje biti “znatno kraće”, navodi se u memorandumu.

Ne dovodeći u pitanje samu odluku Turske da uvede vanredno stanje i stavi van snage Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Mužnijeks je naveo da su dekretima turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, donesenim od jula, “izvršnoj vlasti data neograničena diskreciona ovlašćenja”, što i dalje dovodi do “arbitrarnosti u odlučivanju”.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog dekreta o produženju pritvora na 30 dana i zatražio “hitno ukidanje prakse hapšenja novinara i gašenja televizija na osnovu sudskih odluka”, kao i prenošenje njihove imovine u vlasništvo države.

Mužnijeks je osudio i masovna suđenja osobama optuženim za povezanost sa imamom Fetulahom Gulenom, koga turske vlasti optužuju za organizaciju puča.

U memorandumu Savjeta Evrope takođe je istaknuto da pojedine odredbe Evropske konvencije ne mogu biti stavljene van snage bez obzira na okolnosti, među kojima su pravo na život i zabrana mučenja.

Turske vlasti odlučile su 3. oktobra da za još tri mjeseca produže vanredno stanje uvedeno poslije pokušaja puča u noći između 15. i 16. jula, uprkos upozorenjima opozicije da režim koristi vanredno stanje da se obračuna sa političkim protivnicima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender