23. 10. 2020.
Zvizdić: Prošli su izbori, fokusirajmo se na velike projekte

Zvizdić: Prošli su izbori, fokusirajmo se na velike projekte

Zvizdić: Prošli su izbori, fokusirajmo se na velike projekte

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je u toku realizacija 14 projekata sa Svjetskom bankom i dodao da je važno da BiH sa MMF-om izvrši analizu do sada realizovanih mjera u vezi sa Pismom namjere i da dogovori dinamiku realizacije narednih aktivnosti.

Zvizdić, koji se nalazi u Vašingtonu na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a, rekao je da bi delegacija MMF-a trebalo da posjeti BiH krajem novembra ili početkom decembra, radi novog pregleda ispunjavanja obaveza iz Pisma namjere i realizacije brojnih strukturnih mjera kako bi bila odobrena isplata naredne tranše.

“Provešćemo reforme u vrlo važnim oblastima za BiH, kao što su fiskalni sektor, što će povećati finansijsku disciplinu, zatim bankarski sektor u kojem će biti povećan nivo kontrole, monitoringa banaka u BiH, potom harmonizaciju zakona između entiteta i brojne druge mjere koje će voditi ka finansijskoj stabilnosti, odgovornosti, povećanju prihoda, rješavanju brojnih parafiskalnih nameta…”, rekao je Zvizdić za “Dnevni avaz”.

On je na prvoj narednoj sjednici parlamenta BiH najavio uvođenje akciza na naftu i naftne derivate.

Zvizdić smatra da se institucije BiH nakon lokalnih izbora moraju fokusirati na pokretanje velikih projekata u oblasti transportnih komunikacija, energetike, poljoprivrede, turizma i industrije, gdje BiH ima ozbiljne komparativne, pa čak i konkurentske prednosti.

“Zbog toga nam su nam potrebni mir, stabilnost, smanjenje tenzija koje su veoma narasle u posljednjim mjesecima i potpuno okretanje ka egzistencijalnim pitanjima i životnim potrebama građana”, rekao je Zvizdić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender