25. 10. 2020.
Humanitarna pomoć za Dejana Kovačevića

Humanitarna pomoć za Dejana Kovačevića

Banja Luka: Trojkama porodice Stanković uručeni pokloni

Porodicu Stanković u naselju Česma kod Banjaluke i njihove šestomjesečne trojke posjetili su danas predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Javnog fonda dječije zaštite Republike Srpske, te im povodom obilježavanja Dječije nedjelje uručili prigodne poklone.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević rekla je da je moto ovogodišnje Dječije nedjelje “Porodica na prvom mjestu”.

“Nije česta situacija da roditelji odjednom dobiju tri bebe, a porodica Stanković je pravi primjer kako se u harmoničnom okruženju odgajaju i rastu bebe, uz svesrdnu pomoć šire porodice”, rekla je Sladojevićeva.

Ona je dodala da resorno ministarstvo podržava višečlane porodice, ali da se akcenat stavlja i na brigu o djeci bez roditeljskog staranja.

“U narednom periodu planiramo razvijati hraniteljstvo kako bi svako dijete imalo svoju porodicu, s ciljem da se vrijednosti porodice vrate na svoje mjesto, jer je to pravo okruženje u kojem dijete treba da odrasta”, rekla je Sladojevićeva.

Direktor Javnog fonda dječije zaštite Republike Srpske Nedeljko Jović rekao je da ova ustanova tradicionalno svake godine u toku Dječije nedjelje posebnu pažnju posveti porodici, djeci sa posebnim potrebama, te djeci koja su socijalno ugrožena, kao i roditeljstvu.

“Danas smo porodici Stanković, koji su jedina porodica koja je dobila trojke od prethodne do ovogodišnje Dječije nedjelje, donijeli poklon bon u iznosu od 1.500 KM”, rekao je Jović.

On je dodao da će oni za nabavku opreme za novorođene trojke dobiti još 750 KM, te preko granta Ministarstva porodice, omladine i sporta, koji plasira Fond, imati mogućnost da dobiju još oko 1.800 KM.

Jović je naveo da je Fond povodom Dječije nedjelje izdvojio oko 35.000 KM za podršku višečlanim i socijalno ugroženim porodicama, te djeci ratnih vojnih invalida i djeci bez roditeljskog staranja, kao i određenim udruženjima i organizacijama koja se bave djecom.

“Fond tokom cijele godine izdvaja sredstva za dječiji dodatak, materinski, te pomoć za treće i četvrto dijete i naknadu plata, što ukupno iznosi više od 50 miliona KM za podršku porodicama i rađanju”, rekao je Jović.

Vesna Stanković, majka šestomjesečnih beba Ane, Marije i Katarine, kaže da nije lako uz brigu i njegu oko beba odvojiti vrijeme za odmor, ali da joj uvijek neko pritekne u pomoć.

“Bude nekada jako teško, ali kada ih pogledam zajedno, sve prođe. Jedna je velika maza, druga je malo razmažena, a treća je već mudrica”, kaže Stankovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender