27. 10. 2020.
Haiti: Uragan odnio više od 30 života

Haiti: Uragan odnio više od 30 života

Haiti: Uragan odnio više od 30 života

Broj žrtava u Haitiju usljed udara uragana “Metju”, najveće oluje na Karibima u posljednjih deset godina, premašio je 300, saopštili su danas zvaničnici.
Oko 50 ljudi nastradalo je samo u gradu Roš a Bate.

U obližnjem gradu Žeremi potpuno je uništeno 80 odsto zgrada. U provinciji Sud uništeno je 30.000 kuća.

Uragan, koji je u međuvremenu oslabio na oluju tereće kategorije, praćen je vjetrom brzine 193 kilometra na čas, a trenutno se kreće prema američkoj državi Floridi.

“Metju” je sada udaljen oko 60 kilometara istočno od plaže Vero i kreće se na sjeverozapad brzinom od 22 kilometra na čas, prenio je Bi-Bi-Si.

Senator Erv Furkan sa juga Haitija rekao je agenciji AFP da je poginulo više od 300 ljudi. Neimenovani zvaničnik izjavio je Rojtersu da je nastradalo 339 ljudi.

Uragan je nanio veliku štetu na Bahamima, Haitiju i Kubi. Na Bahamima su oboreni stubovi za prenos električne energije, ali nema izvještaja o žrtvama.

Većina žrtava u Haitiju poginula je u gradovima i ribarskim selima duž južne obale. Mnogi su nastradali od oborenog drveća, krhotina koje je nosio vjetar i rječnih bujica.

Nevladine organizacije objavile su da su telefonski saobraćaj i snabdijevanje električnom energijom u prekidu i da ljudima nestaje hrane i vode.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender