29. 10. 2020.
Kolumbijski predsjednik dobio Nobelovu nagradu za mir

Kolumbijski predsjednik dobio Nobelovu nagradu za mir

Kolumbijski predsjednik dobio Nobelovu nagradu za mir

Kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog odlučnog zalaganja za okončanje pedesetogodišnjeg rata u svojoj zemlji, saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.

“Nagradu treba posmatrati i kao posvetu kolumbijskom narodu koji, uprkos velikim teškoćama, nije odustao od nade da se postigne pravedan mir, kao i svim stranama koje su dale doprinos mirovnom procesu”, navodi se u saopštenju.

U građanskom ratu u Kolumbiji poginulo je najmanje 220.000 ljudi, a raseljeno je skoro šest miliona.

“Predsjednik Santos je inicirao pregovore koji su rezultovali mirovnim sporazumom između kolumbijskih vlasti i pobunjeničke grupe FARK i konzistntno se zalagao za napredovanje mirovnog procesa”, navodi Nobelov komitet.

U tekstu se dodaje da referendum na kojem su građani odbacili sporazum nije ishod kakav je Santos želio i da je to uvodi budućnost Kolumbije u neizvjesnost.

“Postoji realna opasnost da mirovni proces bude obustavljen i da se građanski rat ponovo rasplamsa. Zbog toga je još važnije da sve strane, na čelu sa predsjednikom Santosom i liderom FARK-a Rodrigom Londonjom nastave da poštuju prekid vatre”, napominje se u saopštenju objavljenom u Oslu.

Komitet podvlači da je nagrada Santosu ujedno ohrabrenje za sve koji teže miru i pomirenju u Kolumbiji i podsjeća da je predsjendik već rekao da će nastaviti da se zalaže za mir do posljednjeg dana svog mandata.

U saopštenju se dodaje da će Kolumbija moći da rješava probleme siromaštva, socijalne nepravde i kriminala povezanog sa drogom tek nakon što se u zemlji postignu mir i pomirenje.

Komitet zaključuje da je Santos približio Kolumbiji miru iako su građani na referndumu odbili mirovni sporazum o okončanju jednog od najdužih građanskih ratova u modernoj istoriji i posljednjeg oružanog sukoba u ovom dijelu svijeta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender