26. 10. 2020.

Tim NSRS traži rješenje za Zakon o praznicima

Tim Narodne skupštine Republike Srpske za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike nastaviće danas da traži odgovarajuće rješenje u Zakonu o praznicima Srpske.

Predsjednik Tima Mile Dmičić rekao je da će se rješenje tražiti izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o praznicima Srpske ili donošenjem posebnog zakona o Danu Republike.

“Ne postoji nikakav prijedlog zakona, već mnoštvo ideja, sugestija i mogućnosti. Još rješenje nismo domislili, nastavljamo dalje rad s ciljem donošenja rješenja koje neće derogirati Srpsku”, rekao je Dmičić.

On je rekao da od Ustavnog suda BiH nije osporen Dan Republike, već samo član o 9. januaru.

“Dan Republike je i dalje istorijska i politička činjenica koja nijednim aktom pravnog i političkog karaktera ne može biti dovedena u upitnost. U tom smislu sada se traži rješenje koje će biti prihvaćeno od Ustavnog suda i zadovoljeno sa stanovišta održanog republičkog referenduma na kome je skoro 100 odsto građana Srpske reklo da 9. januar, Dan Republike i dalje treba obilježavati”, ocijenio je Dmičić.

On je dodao da je Tim zasjedao i u srijedu, 5. oktobra, po preporuci Vlade Srpske koja je samo obavila raspravu o određenim rješenjima i nije utvrdila nijedan zakon.

Član Tima Nikola Mojović rekao je da se to tijelo Narodne skupštine u srijedu, 5. oktobra, nije opredijelilo ni za jedno od medijski pominjanih rješenja.

On je naveo da se rješenje ne može očekivati danas, ali može za nekoliko mjeseci jer će u svemu učestvovati puno faktora.

“Tim nije mjesto rješavanja ovog problema i stvar se rješava u Narodnoj skupštini, gdje će parlamentarci odlučiti kako smatraju da je najbolje”, istakao je Mojović.

(Mondo/Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender