22. 10. 2020.
Tužilaštvo BiH: Priča italijanskog novinara nije istinita

Tužilaštvo BiH: Priča italijanskog novinara nije istinita

Tužilaštvo BiH: Priča italijanskog novinara nije istinita

Priča italijanskog novinara o kupovini ilegalnog oružja u BiH nije istinita, a osobama koje se pojavljuju na snimku plaćeno je da glume u fingiranoj sceni, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, Operativna grupa za borbu protiv terorizma, te Sipa i Granična policija u proteklih 48 sati sproveli su više istražnih aktivnosti i pretresa, na osnovu TV priloga italijanskog novinara, koji je govorio o navodnoj kupovini ilegalnog oružja za “Islamsku državu” u BiH i ustanovljeno je da to nije istinito.

U saopštenju se navodi da su operativnim radom identifikovane osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da nije riječ o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je italijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj TV sceni.

Iz Tužilaštva ističu da su lica koja su se pojavila u videu osobe teškog materijalnog stanja i registrovani zavisnici od narkotika koje su na ispitivanju priznale i opisale cijeli događaj.

Istragom je utvrđeno i identifikovano oružje o kojem se govori u prilogu koje je pronađeno u BiH, a sprovode se aktivnosti da se pronađu i preostali komadi naoružanja zaostalog iz proteklog rata koji su bili dio ovih aktivnosti.

S obzirom na to da je prilogom nanesena šteta ugledu BiH u pogledu borbe protiv terorizma, o svemu su upoznati i nadležni organi Italije radi daljeg postupanja, navode iz Tužilaštva.

U saopštenju se dodaje da operativna grupa za borbu protiv terorizma nastavlja intenzivne aktivnosti na detektovanju i procesuiranju svih pojava i aktivnosti koje mogu imati dodira sa terorizmom.

Portal “Bljesak” ranije je prenio da je Luiđi Pelaca, novinar popularne italijanske emisije “Hijene” koja je emitovana na televiziji “Italija jedan”, uradio video reportažu o švercu oružja u BiH.

Pelaca, kako je prikazano u novinarskom prilogu, ne predstavljajući se kao novinar, kupio je u Mostaru pušku, a širom BiH kupovao je automatsko oružje, mitraljeze, bombe i pištolje.

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelaca je, navodno, otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi “Islamske države” mogu nabaviti oružje i prebaciti ga u Evropu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender