30. 10. 2020.
Cvijanović: Spremne mjere za očuvanje fiskalne i finansijske stabilnosti

Cvijanović: Spremne mjere za očuvanje fiskalne i finansijske stabilnosti

Cvijanović: Spremne mjere za očuvanje fiskalne i finansijske stabilnosti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u Vašingtonu da se sve zemlje regiona, pa tako i Republika Srpska, suočavaju sa određenim izazovima u oblasti finansija, ali da se u Srpskoj, bez obzira na to, obezbjeđuje redovnost plata i penzija i realizuju velike investicije.

Ona je navela da Vlada Republika Srpska ima spremne mjere kojima će biti očuvana fiskalna i finansijska stabilnost, a koje su do sada uspješno realizovane u skladu sa Reformskom agendom i Akcionim planom, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Ona je na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ podsjetila da je Vlada Srpske, uvodeći trezorski način isplate penzija iz budžeta, povukla hrabar potez na osnovu kojeg su penzioneri, kao najosjetljivija kategorija stanovništva u Srpskoj, sada budžetski korisnici broj jedan.

Cvijanovićeva je naglasila da će jedan od velikih zadataka Vlade Republike Srpske i kontrolnih organa biti borba protiv sive ekonomije i rada na crno.

Na plenarnoj skupštini je istaknuto da se svjetska ekonomija suočava sa mnogo izazova, te da preporuke MMF-a ostaju nepromijenjene, evropskim zemljama i dalje se daje podrška da akcenat stave na konsolidaciju finansijskog sektora i provođenje strukturalnih reformi.

Cvijanovićeva i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, nakon plenarne sjednice, održaće u Vašingtonu niz sastanaka sa najvišim predstavnicima MMF-a i Svjetske banke. MMF u svojoj redovnoj prognozi privrednog rasta predviđa prilično dinamičan razvoj država Balkana.

Za sve države iz najbližeg okruženja, koje se ubrajaju u zemlje u razvoju, MMF predviđa prosječni privredni rast u 2016. godini od 3,3 odsto, u narednoj, 2017. godini 3,1 odsto, a u 2021. godini rast od 3,2 odsto, navodi se u saopštenju.

Slične prognoze privrednog rasta BiH, kao i država iz najbližeg okruženja, predviđa i Svjetska banka, navodi se u saopštenju. Prema projekciji MMF-a, BiH je svrstana u gornji dio tabele po visini privrednog razvoja, odmah iza vodeće Crne Gore i drugoplasirane Rumunije, što znači da će privredni rast u BiH biti iznad regionalnog prosjeka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender