26. 10. 2020.
Košarkaška pravila u Sjevernoj Koreji

Košarkaška pravila u Sjevernoj Koreji

Košarkaška pravila u Sjevernoj Koreji

Bivši i dugogodišnji lider Sjeverne Koreje Kim Jong-iL bio je veliki fan najboljih svjetskih košarkaša.

Uživao je u utakmicama NBA lige, a idol mu je bio neprevaziđeni Michael Jordan. Imao je veliki lider želju da upozna najboljeg košarkaša svih vremena, ali želja mu se nije ispunila. Dobio je samo loptu s njegovim potpisom, za utjehu.

Iako iz ove zatvorene azijske zemlje rijetko stižu bilo kakve informacije, prije nekoliko godina pojavila se vijest o navodnoj izmjeni košarkaških pravila koje je ova zemlja iz nekih razloga napravila. Ta vijest nikad nije potvrđena kao ni brojne druge koje dolaze u ostatak svijeta, pa nije baš najjasnije da li su pravila promijenjena ili je u pitanju propaganda neke od “neprijateljskih zemalja”.

Uglavnom, prema pisanju američkih medija, koš nakon zakucavanja u sjevernokorejskoj košarci ne vrijedi dva poena već tri, a ako je trica pogođena a lopta nije pogodila obruč – takav koš vrijedi četiri poena. Prema istim pravilima, koš u posljednje tri sekunde vrijedi čak osam poena. Kakav raj za ljubitelje neizvjesnih završnica!

Od standardnih pravila, sjevernokorejska se razliku i po još jednom detalju. Prekršaji u posljednjem periodu igre kažnjavaju se na poseban način, ne samo slobodnim bacanjima. Izmijenjene su i još neke sitnice, ali sve to nikada od ove zemlje nije načinilo košarkašku silu.

Danas košarke u ovoj zatvorenoj zemnlji skoro da i nema, a ni nasljednik Kim Jong- un koji takođe voli čarobnu igru s narandžastom loptom, nije uspio napraviti veliki iskorak, ne zbog manjka pokusaja, tako je više puta dovodio na utakmice u svoju zemlju velikog Denisa Rodmanoma, sa kojim se sprijateljio. Košarka je, ipak, ozbljnija od nečijeg hira. Koliko god da je taj neko moćan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender