01. 11. 2020.
Miholjske zadušnice: Danas ovo ne biste trebali raditi

Miholjske zadušnice: Danas ovo ne biste trebali raditi

Miholjske zadušnice: Danas ovo ne biste trebali raditi

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Miholjske zadušnice, a ove običaje valja ispoštovati.

Četiri subote u godini su u pravoslavnom kalendaru posvećene spomenu na subotu poslije raspeća Isusa Hrista, i to su dani kada se vjernici mole za duše umrlih i oprost grijehova. Običaji nalažu da se danas obavezno izađe na groblje, naravno nakon što ste otišli na liturgiju. Sa sobom ponesite žito i vino, a potom upalite svijeće za pokoj duše preminule osobe.

Prema narodnom vjerovanju, svijeće koje ćete upaliti su simbol Hristove svjetlosti kojom on obasjava dušu svakog pokojnika. Ako zbog nekog razloga niste u mogućnosti da odete do groba pokojnika, njemu se služi pomen u crkvi.

Običaji nalažu i da se grobovi bližnjih poliju vinom i okade tamijanom. Nekada je ovaj posao bio rezervisan za muškarce, a danas to mogu da rade i žene, pa čak i djeca. Naravno, ne treba zaboraviti da postoji i duhovna milostinja, pa zato nije zgoreg danas nekome pokloniti i duhovnu knjigu.

Pored toga, narod vjeruje da danas nikako ne valja odbiti molbu nijednog prosjaka, pa svakome ko zatraži valja udijeliti milostinju kako biste umjesto proklinjanja dobili blagoslov. Uz to, danas valja izbjegavati sve poslove, i u polju i kod kuće.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender