31. 10. 2020.
Azerbejdžan planira da uloži milijardu evra u BiH

Azerbejdžan planira da uloži milijardu evra u BiH

Azerbejdžan planira da uloži milijardu evra u BiH

Šef diplomatske misije Azerbejdžana u BiH Ismail Jafarov upoznao je danas u Sarajevu ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Ismira Juska sa namjerom Azerbejdžana da u infrastrukturne projekte u BiH uloži milijardu evra.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH saopšteno je da je Jafarov izrazio veliku zainteresovanost azerbejdžanskih kompanija za investiranje u transportnu infrastrukturu u BiH, te izdvojio četiri konkretna projekta – brzi put Lašva-Travnik, tunel “Prenj” na Koridoru “Pet ce”, te dionice Mostar sjever i Mostar jug na auto-putu na Koridoru “Pet ce”.

Kompanije iz Azerbejdžana žele da što prije bude završena administrativno-pravna procedura kada je riječ o ovim projektima i da budu određeni rokovi za realizaciju, a spremni su da rade i na izradi projektne dokumentacije.

Osim ovih projekata, Azerbejdžan je zainteresovan i za sve druge infrastrukturne projekte za čiju su realizaciju zaduženi niži nivoi vlasti i druga nadležna ministarstva u BiH. Jafarov je čestitao Jusku za donošenje Okvirne strategije transporta BiH. Jusko je izrazio zadovoljstvo konkretnim ponudama azerbejdžanske strane i naglasio da je izgubljeno mnogo vremena, te da je rad na projektima potrebno maksimalno ubrzati.

On je rekao Jafarovu da je uvjeren da će Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i dalje biti spremno na saradnju sa svim potencijalnim investitorima jer veliki infrastrukturni projekti znače i otvaranje novih radnih mjesta i šansu za domaće kompanije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender