24. 10. 2020.
Banjaluka: Štrajkači ostaju u parku

Banjaluka: Štrajkači ostaju u parku

Banjaluka: Štrajkači ostaju u parku

Deložacija šatora štrajkača u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” najavljena za 11 časova nije obavljena jer komunalna policija nije došla.

U parku se oko 11 časova, za kad je bio najavljen dolazak komunalne policije, nalazilo dvadesetak novinara i građana, među kojima i bivši direktor Republičke uprave za geodetske imovinsko-pravne poslove Tihomir Gligorić, kao i šest štrajkača.

Njegoš Tomić, sin poginulog borca RS koji je u parku već devet mjeseci, pozvao je telefonom komunalnu policiju, ali nikakve konkretne informacije o deložaciji nisu mogli da mu daju.

“Danas, 233. dan kako štrajkujemo, dobili smo papir od banjalučke kumunalne policije da mi djeca palih boraca, borci i invalidi moramo svoje šatore ukloniti iz parka Mladen Stojanovića.

Znači, deveti mjesec oni žele da nas deložiraju, a u stvari oni deložiraju demokratiju, jer nema ništa svetije nego izraziti svoj protest!

Vlada devet mjeseci ne rješava problem, ne znaju šta će sa nama, ulazimo u zimu, istrajni smo, sigurno odavde otići nećemo zato što znamo da smo u pravu.

Ponavljam, nismo ovde došli da rušimo vlast i još jednom najmiroljubivije pozivam sve institucije RS da dođu i da se jave, da konačno riješe situaciju u parku Mladen Stojanović.”

Štrajkačima danas ističe trodnevni rok Komunalne policije za uklanjanje šatora. U suprotnom, u upozorenju koje su dobili, najavljeno je da će biti uklonjeni prinudnim putem.

“Dobili smo u četvrtak papir, danas oko jedenaest sati komunalci su trebali da budu ovdje, maloprije sam ih zvao, sada se ‘prave ludi’, kažu ‘ko je rekao da ćemo mi doći'”,kaže Njegoš.

Kaže da u slučaju dolaska komunalne policije štrajkači neće pružati otpor, ali…

“Ja bih iskreno volio da oni te šatore sruše, neka pomažu koliko su nasilni prema ovoj kategoriji… Oni šatore sruše, mi ih ponovo napravimo, i ići ćemo tako pet godina u tu borbu, ako to njima odgovara”, kaže Tomić, dodajući da se štrajkači neće micati iz Parka dok ne ostvare svoja prava.

Trenutno je u šatorima šest štrajkača, a među njima i Damjan Radić, koji sa sestrom i majkom štrajkuje već devet mjeseci.

“Sramota je ovo, imamo papir iz vlade na koji samo čekao odgovor – da li smo riješeni, da li nas trebaju riješiti, ili ne možemo biti riješeni, ili nikad nećemo biti riješeni… i da se onda stvarno odavde mičemo.

Ne mogu nam dostaviti jeden jedini odgovor, a sve im je dostavljeno – gdje smo živjeli, kako smo živjeli, da je neuslovna zgrada, nije validna… Tri mjeseca čekamo na odgovor, a prije toga tri mjeseca smo čekali samo da bi tražili od nas papire da im dostavimo. To je stvarno sramota!”

Među štrajkačima je i Radenko Pecalj, borac prve kategorije iz Prijedora.

“Ovdje sam iz razloga što boračke institucije u Prijedoru i u RS ne rade svoj dio posla. Ovo nije politika, ovo je stvarnost, sram me je što smo ovo doživjeli.

Ja ne želim ratove, želim da se ovaj problem riješi na miran, dostojanstven način. Mislim da je i inicijatorima koji su ovo sve pokrenuli dosadilo ovo zlo i gledanje nas u oči kako se patimo…”

Park je mjesto na kome građani mogu da se okupljaju ali je u ovom slučaju, kako se navodi u upozorenju Komunalne policije, problem je u zauzimanje javne površine na ovaj način.

 (Mondo)
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender