20. 10. 2020.
Izetbegović: Dodik je poput Bosanca iz vica, vozi u suprotnom smjeru!

Izetbegović: Dodik je poput Bosanca iz vica, vozi u suprotnom smjeru!

Izetbegović traži poništavanje izbora u Srebrenici i Stocu

Sjednica Kolegijuma SDA održana je danas u Sarajevu, a iz ove stranke su zatražili poništenje izbora u opštinama Srebrenica i Stolac.

“Kolegijum SDA traži da se ponište izbori u Srebrenici jer grubo je narušen kredibilitet izbornog procesa upadom pripadnika MUP-a RS u zgradu Opštine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal. Time su flagrantno prekršene odredbe dva člana Izbornog zakona kojima su propisane isključive nadležnosti Opštinske izborne komisije u čuvanju izbornog materijala, utvrđivanju i objedivanjavanju zbirnih rezultata te dostavljanju izbornog materijala CIK-u. Ovakvo protivzakonito stanje trajalo je cijeli dan i u tom periodu Opštinska komisija nije mogla vršiti svoje nadležnosti čime je narušen legalitet lokalnih izbora u Srebrenici”, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Kolegijum SDA je razmatrao i pitanje izbora u Stocu.

“Zahtjevamo od CIK-a da donese odluku o poništenju izbora na redovnim biračkim mjestima i zakaže nove izbore u zakonom predviđenom roku, odnosno u roku od 14 dana. Izbornoj komisiji su poznate sve činjenice vezano za izborni proces u Stocu tako da se ova odluka mogla donijeti već na današnjoj sjednici CIK-a. Upozoravamo članove CIK-a da ovo pitanje ne politiziraju već da postupaju isključivo u skladu sa zakonom”, naveo je Izetbegović.

(N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender