02. 08. 2021.
Jesen u kampusu (FOTO)

Jesen u kampusu (FOTO)

Jesen u kampusu (FOTO)

Jesen se najljepše osjeća u kampusu Univerziteta u Banjaluci.

Za one koji ne znaju, prostor kampusa (Univerzitetskog grada) u Banjaluci predstavlja najznačajniji parkovski prostor u Banjaluci.

Ovaj prostor je zaštićen Rješenjem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a po zahtjevu Instituta za genetičke resurse.

kampus-1

“Univerzitetski grad” stavljen je pod zaštitu u svrhu očuvanja dendroflore, ornitofaune, objekata kulturno-istorijskog nasljeđa, uspostavljanja botaničke bašte i arboretuma i obavljanja naučnih i nastavnih aktivnosti.

kampus-2

Kompleks je nastao kao austrougarska kasarna u širem centru Banje Luke. Kao najznačajnija vrijednost izdvaja se čuveni drvored platana dužine 270 metara koji se sastoji od 99 stabala. Prirodno je površine 273 817 m2.

kampus-3

Kampus ima i svoje spomenike prirode, unutar zaštićenog područja, a to su: 4 žuta bora, 2 poljska jasena, grupa stabala močvarnog taksodijuma, papirasta breza, japanska sofora, hrast lužnjak, himalajski borovac, nutkanski pačempres i stablo trešnje, a kao značajna cjelina izdvaja se dvorište III paviljona Studentskog centra „Nikola Tesla“.

Ornitološkim istraživanjima zabilježeno je da tu živi 55 vrsta ptica.

kampus-5

Unutar zaštićenog područja postoje i 2 objekta koji posjeduju kulturno-istorijske vrijednosti. To su zgrada Rektorata i zgrada „Tereza“, oba iz austrougarskog perioda.

kampus-6

Kampus, osim studenata, pohode i rekreativci jer se tu nalazi nekoliko sprava za vježbanje. Prostor je veoma prijatan za šetnju.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender