25. 10. 2020.
Skandal za skandalom: FIFA tužena zbog zlostavljanja radnika

Skandal za skandalom: FIFA tužena zbog zlostavljanja radnika

Skandal za skandalom: FIFA tužena zbog zlostavljanja radnika

Svjetska fudbalska federacija suočava se sa sudskim postupkom na švajcarskom sudu zbog navodnog saučesništva u zlostavljanju radnika migranata u Kataru uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Ovu informaciju danas je objavio britanski ugledni list The Guardian, pozivajući se na pokretača sudskog postupka Nadima Šaraful Alama, radnika iz Bangladeša koji je radio u Kataru.

FIFA je 2010. godine izabrala Katar za domaćina Mundijala 2022. godine.

Od tada je ta zaljevska zemlja pokrenula masovnu izgradnju stadiona i drugih kapaciteta za fudbalsko takmičenje. Amnesti Internešnal (AI) više puta kritikovao je katarske vlasti zbog nepoštivanja prava stranih radnika kojih u Kataru trenutno ima 1,7 miliona.

Iz FIFA-e su više puta istakli da “nemaju odgovornost za šire društvene probleme” u zemljama domaćinima Mundijala. I organizacija Hjumen Rajts Voč (HRW) izrazila je zabrinutost zbog tretiranja stranih građevinskih radnika u Kataru te je pozvala ovu zemlju da promijeni zakone o radu. Većina stranih radnika u građevinskoj industriji u Kataru dolazi iz siromašnih zemalja južne Azije, uključujući Indiju, Bangladeš i Nepal.

Prema izvještaju HRW-a, mnogi od njih dolaze nakon lažnih obećanja kompanija o visokim platama i dobrim uslovima, da bi im, kada počnu da rade, poslodavac oduzeo pasoše i izložio ih lošim uslovima rada. Samo na gigantskom stadionu u izgradnji Kalifa Internešnel u Dohi dnevno radi oko 3.200 radnika.

Katarski zakon o radu nalaže da plate moraju biti isplaćene na vrijeme, a da smještaj mora imati barem minimalne standarde za život, međutim, većina kompanija se ne pridržava ovih propisa, navodi u izvještaju HRW.

Prema nekim analizama, Svjetsko prvenstvo u Kataru koštaće 175 milijardi evra što je 60 puta više nego Svjetsko prvenstvo održano 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Inače, o ugroženim pravima radnika koji rade na stadionima u Kataru The Guardian je pisao i ranije 2013. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender