23. 10. 2020.
Slovenija uskoro kreće sa isplatama štedišama u BiH

Slovenija uskoro kreće sa isplatama štedišama u BiH

Slovenija uskoro kreće sa isplatama štedišama u BiH

Slovenija bi do kraja godine trebalo da štedišama iz BiH u bivšoj LJubljanskoj banci počne sa prvim isplatama novca od stare devizne štednje – najavili su danas u Sarajevu ministri inostranih poslova BiH i Slovenije Igor Crnadak i Karl Erjavec.

Crnadak je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da su ispunjene sve tehničke pretpostavke i da više nema prepreka da do kraja godine počne isplata štedišama iz BiH bivše LJubljanske banke.

On je napomenuo da je spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje u stalnom usponu, da na godišnjem nivou iznosi oko milijardu evra, te da je Slovenija peti partner BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni koja je gotovo izjednačena, odnosno uvoz iz Slovenije u BiH pokriven je izvozom skoro sa 100 odsto.

Crnadak je naveo da je na sastanku sa slovenačkim kolegom dogovoreno da se fokus saradnje dvije zemlje zadrži na ekonomiji i pitanjima mladih, kao i da se i dalje podržavaju poslovni susreti privrednika iz BiH i Slovenije.

On je naglasio da što prije treba održati sjednicu zajedničke komisije za privrednu saradnju, koja se nije sastala već četiri godine.

Crnadak je zahvalio Sloveniji na podršci BiH na evropskom putu, te napomenuo da je Slovenija imala jednu od ključnih uloga u brojnim regionalnim inicijativama.

Erjavec je naveo da je za isplatu stare devizne štednje rezervisano 385 miliona evra i da ne bi smjelo da bude prepreka u isplati štedišama iz BiH.

Slovenački ministar istakao je da privrednici iz Slovenije vide u BiH veliku mogućnost za privrednu saradnju i investiranje. “U BiH su posebno dobro osposobljeni mladi inženjeri, što dokazuje da je sistem obrazovanja u BiH veoma dobar”, naglasio je Erjavec.

On je ocijenio da postoje velike mogućnosti za napredak u saradnji BiH i Slovenije u oblasti turizma, energetskom sektoru, odnosno gradnji hidroelektrana, u prehrambenoj industriji.

Erjavec je izrazio zadovoljstvo napretkom BiH u evropskim integracijama u posljednjih godinu dana, kao i očekivanje da će BiH dobro obaviti posao i kada je riječ o odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te ponudio pomoć Slovenije.

Slovenački ministar danas je sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem potpisao Memorandum o razumijevanju u oblasti turizma i Zajedničku izjavu o saradnji na trećim tržištima između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije.

Šarović je pojasnio da se Memorandumom o razumijevanju u oblasti turizma pozivaju obje strane da sarađuju u ovoj oblasti i razmjenjuju informacije, da se podstiču građani da posjećuju Sloveniju i BiH, da podstiču agencije i druge institucije za saradnju za nastup u posebnim projektima kada je riječ o investicijama u oblasti turizma i hotelijerstva.

“Zajednička izjava o saradnji na trećim tržištima naslanja se na raniji sporazum u oblasti privrede i pruža mnogo mogućnosti za obje strane koje inače imaju dobru ekonomsku saradnju”, istakao je Šarović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender